JAB Rôzne

Rozhovor s graffiťáčkou (26) zo Spišskej: Maľovala som už aj v obývačke deti v životnej veľkosti

Pouličné umenie, ktoré niekoho poburuje, iný ho zas obdivuje. Graffiti sú súčasťou každého mesta na Slovensku. Aký je rozdiel medzi graffiťákmi a vandalmi nám prezradila Mirka (26) zo Spišskej, ktorá sa graffitom venuje už približne päť rokov.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s graffiťáčkou (26) zo Spišskej: Maľovala som už aj v obývačke deti v životnej veľkosti
Zdroj: Dnes24.sk

Sprejeri, writeri či graffiťáci. Aj takto môžeme nazvať chalanov, ktoré sa venujú pouličnému umeniu. Na Slovensku sú však aj baby, ktorým grafity učarovali. Jedna z nich býva v Spišskej Novej Vsi. Mirka Bukovinská je manželkou organizátora Graffity Spiš a writera zo Spišskej známeho pod menom Krea. Okrem manžela ju chytil za srdce aj tento druh umenia.

Ako si sa dostala ku kresleniu?

Kreslím v podstate od malička. Kreslenie ma bavilo už aj na základnej škole, tak som sa rozhodla študovať na Strednej umeleckej škole v Ružomberku a neskôr som v Trnave vyštudovala dejiny výtvarného umenia.

Takže sa dá povedať, že si v tom doma?

V kreslení na papier áno. No graffiti sú špecifické, vyžadujú prax a zručnosť. Nie je to také jednoduché, ako sa zdá.

Prečo práve graffiti?

Keď som skončila strednú školu stretla som teraz už manžela, ktorý sa graffitom venoval.

Takže ťa zbalil na graffiti?

No, dá sa to aj tak povedať. My sme sa zoznámili na pokeci, kde ma zaujal svojimi dielami.

Kde si nakreslila svoj prvý výtvor a aké to bolo?

Môj prvý graffit vznikol v Košiciach na medzinárodnej akcii tohto zamerania. Tam som si to prvýkrát vyskúšala, ale poriadne som sa natrápila.

Je veľký rozdiel kresliť na papier a sprejovať na stenu?

Je to úplne iné. Zo začiatku som mala nutkanie dorábať detaily štetcom. Sprej je špecifický v tom, že veľká plocha sa dá spraviť rýchlejšie, dodá tomu dielu takú efektnosť. Za hodinku sa dá spraviť to, čo by som so štetcom robila celý deň. No aj na sprej si treba zvyknúť a naučiť sa, ako s ním narábať. Keď sa pozeráte na iných, zdá sa to byť jednoduché, ale nie je.

Sú graffiti skôr mužskou záľubou či je to už rozšírené aj medzi babami?

Tak čo ja viem, okrem mňa to robí ešte jedna baba z Bratislavy a to je asi všetko.

Takže ste na Slovensku pravdepodobne len dve. Čo myslíš, prečo je to tak?

Možno je to tým, že graffiti sa spájajú s niečím vandalským, ilegálnym a ženy nie sú na také veci sú asi bojazlivejšie. Ja som začína rovno a legálnych stenách a akciách.

Stále sa však nájdu aj takí, čo skôr svojimi výtvormi budovy ničia. Čo si myslíš o nich?

Myslím si, že ide o ľudí, ktorí vyhľadávajú adrenalín a robia to len preto, lebo sa nudia. S umením to nemá nič spoločné. Tí čo sú umelecky nadaní a chcú sa niekde posunúť, hľadajú legálny spôsob, ako sa prezentovať.

Ako ťa vnímajú ľudia, keď robíš graffiti?

Teraz je to už dobre. Ľudia si zvykli a naučili sa, že my budovy neničíme. Keď kreslíme v rámci akcie Graffiti Spiš, tak sa pri nás zastavia a aj nás pochvália. V tých začiatkoch sa stávalo, že keď nás videli, tak volali hneď políciu, alebo sa pýtali, prečo to robíme a či máme na to povolenie.

Čo kreslíš najradšej?

Tváre, charaktery, postavy a zvieratká či prírodu všeobecne.

Je nejaký graffit, ktorý sa ti podľa teba veľmi vydaril?

Boli sme s manželom na jednej medzinárodnej akcii v Prahe. Tam sme robili portrét ženy, ktorá má namiesto vlasov mesto. Stretlo sa to dosť s veľkým pozitívnym ohlasom aj my sme boli spokojní. Nerobím graffiti samostatne, s manželom sme dvojka, dopĺňame sa.

Kde všade sa dá spraviť graffit?

Kdekoľvek. Robili sme už v baroch, v reštauráciách, detskom kútiku či doma u niekoho v obývačke.

Dá sa teda povedať, že ľudia vás vyhľadávajú, aby ste im spravili graffiti aj v domácom prostredí. Ako to prebieha?

Áno. Najskôr sa ideme na to konkrétne miesto pozrieť, odfotiť si priestor a zistiť, čo vlastne klienti chcú. Potom väčšinou manžel spraví tri varianty grafického návrhu a keď si vyberú, tak to ideme spraviť.

Ako dlho trvá vytvorenie graffitu?

Závisí od veľkosti kresby a od plochy. Niečo sa dá spraviť za pol dňa, niečo robíme aj týždeň.

Čo a kde si ľudia dávajú najčastejšie maľovať? Stretla si sa už aj s nejakou nezvyčajnou požiadavkou na graffitiy?

Tak väčšinou je to príroda, prales, nočné mesto. Keď ide o interiér, tak je to väčšinou obývačka. Dosť ma prekvapil jeden pán, ktorému sme maľovali prírodu na zadnú stenu svojho čerstvo postaveného domu, ako aj manželia, ktorí chceli mať v obývačke na stenách svoje deti v životnej veľkosti.

Dalo by sa s tým podľa teba živiť?

Dalo, len je to momentálne dosť nestabilný príjem. Stane sa, že je hluché obdobie a potom príde boom a vy neviete čo skôr. Samozrejme popri tomto aj pracujem, ale som rada, že sa môžem aj takto realizovať. Graffiti ma veľmi bavia.

Foto: archív MB

Mirke učarovali okrem manžela writera aj graffity
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM