Správy

Spišská vyhlasuje ďalšiu zbierku: V nedeľu nás čaká aj Koncert pre Ukrajinu

Mesto Spišská Nová Ves sa zapája do pomoci pre utečencov z Ukrajiny viacerými aktivitami.

Ilustračný obrázok k článku Spišská vyhlasuje ďalšiu zbierku: V nedeľu nás čaká aj Koncert pre Ukrajinu
Zdroj: Erik Wittner

Okrem zbierky materiálu i financií poskytuje ubytovanie v mestských hoteloch. „Pripravujeme tiež humanitárnu pomoc pre partnerské mesto Ťačiv. V mestských priestoroch v Dome služieb na Štefánikovom námestí sme zriadili pracovisko medzinárodného štábu pomoci Ukrajincom a kanceláriu prvého kontaktu pre utečencov,“ informovala vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková.

Koncert pre Ukrajinu

Dodala, že v nedeľu (13. 3.) sa na námestí pred Redutou uskutoční aj Koncert pre Ukrajinu. Na koncerte vystúpia: Cliftons, Smola a hrušky, Timotej Zavacký, Matgrow, Spišský výber, Martin Pižem & Hudobná klubovňa. Moderovať bude Peter Čižmár.

V rámci materiálnej zbierky, ktorá sa znova začne od pondelka 14. marca, môžu občania priniesť potrebné veci na mestský úrad či do základných škôl v pôsobnosti mesta. „Potrebujeme hlavne trvanlivé potraviny, detskú stravu, potreby pre bábätká, hygienické veci či spacie vaky i skladacie postele,“ konkretizovala Jančíková s tým, že vzhľadom na dostatočné materiálové zásoby šatstvo nie je momentálne potrebné nosiť.

Z mestskej kasy

Mestskí poslanci okrem toho schválili použitie rozpočtových zdrojov vo výške 10 000 eur na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov Ukrajiny. Radnica tiež vyhlásila dobrovoľnú verejnú zbierku. „Na základe komunikácie s vedením partnerského mesta Ťačiv pripravujeme humanitárnu pomoc, ktorá bude distribuovaná v najbližších dňoch na Ukrajinu. Pripravený je zdravotnícky materiál, trvanlivé potraviny, deky, elektrické generátory, hygienické potreby a aj hasičské vybavenie. Miestny výrobca kompresorov nám tiež poskytol finančný dar,“ doplnila Jančíková.

Samospráva má pripravené aj vlastné ubytovacie kapacity pre utečencov v hoteloch a zariadenia Lesov mesta Spišská Nová Ves. „Na základe žiadosti Ukrajinky žijúcej v našom meste, Oľgy Semenčákovej, ubytujeme približne 50 občanov Ukrajiny. Zároveň máme informácie o ubytovaní ďalších utečencov v ubytovni Košického samosprávneho kraja Limba, ako aj v štátnom zariadení civilnej obrany v Prednej Hute,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik. Radnica tiež vytvorila registračný formulár, kde sa môžu hlásiť dobrovoľníci či poskytovatelia ubytovania. Zverejnený je na webovom sídle mesta.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM