JAB Rôzne

Spišskonovoveskí školáci v akcii: Nakrútili vlastný film, prinášame vám ho vo VIDEU

Zabaviť sa, vyskúšať niečo nové, ale aj upozorniť na problém šikany bolo cieľom žiakov ZŠ na Hutníckej ulici v Spišskej Novej Vsi. Sledujte ich krátky film.

Ilustračný obrázok k článku Spišskonovoveskí školáci v akcii: Nakrútili vlastný film, prinášame vám ho vo VIDEU
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď si momentálne študenti užívajú letné prázdiny, na chvíľu sa vrátime do školských lavíc. Žiaci zo Základnej školy na Hutníckej ulici v Spišskej Novej Vsi ku koncu školského roku vytvorili zaujímavý projekt. Ako priblížila pre Spišskú 24 pani učiteľka a vedúca hudobnodramatického krúžku Jana Gerčáková, film vznikol ako projekt na krúžku s výchovným cieľom upozorniť na problém šikany a kyberšikany medzi žiakmi nielen na Slovensku, ale na celom svete.

„Chceli sme tiež apelovať na žiakov, ktorí sa len prizerajú a aj keď neubližujú, nezakročia, aby pomohli. Volá sa to efekt prizerajúceho sa, kedy sa spolieha na toho druhého a v konečnom dôsledku nezasiahne nikto. Touto nečinnosťou nechávame zlo rásť,“ povedala s tým, že to je aj prípad hlavnej hrdinky filmu a jej spolužiačky.

Film môže podľa slov učiteľky slúžiť aj ako didaktický materiál, ako prevencia proti šikane a kyberšikane na hodinách etickej výchovy, náboženstva či občianskej výchovy. „To bol tiež jeden z našich cieľov, ako aj učenie hrou a zážitkom. Žiaci si vyskúšali, aké je to byť kameramanmi, hercami, scenáristami, či filmovými editormi. Veľmi ich to bavilo, preto dúfam, že na to budú spominať celý život, kedže z môjho pohľadu je to jedinečný projekt,“ doplnila učiteľka.

Ako nám prezradili samotní žiaci, inšpiráciu síce hľadali aj prostredníctvom internetu, ale ich cieľom bolo vymyslieť niečo nové, čo by bolo originálne a zároveň poukazovalo na daný problém. Nápady preto vznikali spontánne za pomoci pani učiteľky. Ôsmačka Ivana si vo filme zahrala zápornú postavu. „Ešte nikdy som nikoho nešikanovala žiadnym spôsobom ani sa nechystám, no zahrať to bolo niekedy ťažké. Musela som byť vážna a tváriť sa namyslene a dôležito. Ale myslím si, že sme to nakoniec zahrali dosť uveriteľne, čo ma veľmi teší.“

Obeťou vo vymyslenom filmovom príbehu je ôsmačka Kristína, zaujímali nás aj jej pocity. „Bolo to zvláštne, z jedného hľadiska smutné, keď si uvedomíme, že sa to deje na školách a zároveň poučné. Ak by sa mi to stalo v skutočnosti, už by som vedela, ako postupovať lebo to nie je nič príjemné. Ako skúsenosť to bolo zase super a rada by som si aj v budúcnosti niečo také zopakovala."

Celý film si môžete pozrieť v priloženom videu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM