JAB Rôzne

Spišskú Novú Ves ovládli živé sochy: Prilákali tisícky ľudí a bolo sa na čo pozerať

Desiatky účinkujúcich a tisícky návštevníkov. Spišskú Novú Ves počas dvoch dní ovládli živé sochy a bolo sa veru na čo pozerať.

Zdroj: Dnes24.sk

Tridsať živých sôch, spievajúce sochy, pink people, farebný cirkus či morské koníky a bohatý sprievodný program si mohli vychutnať počas dvoch dní domáci ako aj návštevníci nášho mesta. Začiatok letných prázdnin odštartoval v Spišskej Novej Vsi festival Živých sôch. Veľkolepé otvorenie podujatia sa konalo pred budovou Radnice za prítomností vedenia mesta a košičkého župana Rastislava Trnku.

Festival bol dokonca tento rok po prvý raz zaradený medzi TOP podujatia Košického samosprávneho kraja. „Ja som bol na tomto festivale minulý rok a osobne sa mi veľmi páčil. Keď som však videl ten obrovský záujem nielen Spišiakov, ale aj ľudí z iných regiónov či krajín, tak sme sa rozhodli, že ho zaradíme medzi top podujatia Košického kraja a podporíme ho finančne aj mediálne,“ povedal po slávnostnom otvorení pre Spišskú 24 Rastislav Trnka.

Na otázku, či má v pláne aj on sa stať živou sochou, odpovedal. „Je to v pláne, že sa stanem živou sochou, no tento rok mi to časovo nevychádzalo. Pokúsim sa to naplánovať tak, že v budúcnosti budem živá socha.“

Tretí ročník podujatia bol obohatený o zaujímavých hostí. Okrem slovenského umeleckého zoskupenia Big Names sa návštevníkom predstavili i holandský mím a majster sveta v živých sochách Frans Vogels a Austrálčanka Chae Lindeman. Živou sochou sa na chvíľu stal aj známy slovenský prozaik a dramatik Jozef Banáš.

Nás zaujímalo aj kedy a prečo vznikol nápad urobiť tento festival práve v Spišskej. „Ja som myšlienku založiť festival živých sôch v Spišskej Novej Vsi mal už dávno. No potreboval som čas na to, aby som bol viac skúsenejší, aby som nabral viac možností a finančných prostriedkov, aby sme to tu mohli organizovať. Spišská preto, lebo som sa tu narodil, páči sa mi toto námestie a myslím si, že je veľmi vhodné na to, aby sa tu konal tento festival,“ prezradil samotný zakladateľ a riaditeľ festivalu Radovan Michalov.

Ako doplnil, do organizácie tohto projektu išiel na začiatku s malou dušičkou, ako sa to ujme. „O to viac ma prekvapilo, že Spišiaci nesklamali a prišli v hojnom počte, čo je krásne, teší ma to a mám z toho veľkú radosť, že z roka na rok záujem o tento festival rastie,“ povedal.

Celú akciu dopĺňal aj sprievodný program pred budovou Reduty, kde sa na javisku predstavili domáce tanečné skupiny, divadlo pre deti, známy kúzelník Magic Alex či hudobná skupina Heľenine oči. Nechýbala ani gastrozóna či priestor pre najmenších.

Atmosféru festivalu si môžete pozrieť zachytenú prostredníctvom našich galérií.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Naše mesto zažilo 3. ročník festivalu Živé sochy: Pozrite si to na FOTKÁCH
46
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM