Rôzne

Spišský región môže byť hrdý na bohaté tradície: A táto krásna sa spája so svadbami

Dedičstvo našich predkov je zahrnuté aj v rôznych tradíciách a na Spiši je ich veru neúrekom.Toto je jedna z nich. Spája sa so svadbami.

Ilustračný obrázok k článku Spišský región môže byť hrdý na bohaté tradície: A táto krásna sa spája so svadbami
Zdroj: Slavomír Vavrek

S mesiacom november nastupujú chladnejšie, či veternejšie dni a takisto zaznamenávame končiacu sa svadobnú sezónu. Neodmysliteľnou súčasťou tohto veľkého dňa, najmä u nás na východnom Slovensku, je pohostenie, zábava, tanec, no nesmieme zabudnúť ani na naše tradície. Medzi tie dodnes najviac zachovalé určite patrí polnočné čepčenie nevesty.

Tradícia na svadbách

Spišský región je bohatým miestom na rozličné tradície, ktoré si ľudia do dnes pokúšajú uchovať. Inak to nie je ani so svadobným čepčením, ktoré avšak od svojho zrodu zmenilo svoj obraz a účel. Viac nám opísala doktorandka na Ústave Etnológie SAV, Mária Zvalená.

„Samotná svadba bola u našich predkov veľkou udalosťou a je tomu aj v súčasnosti, ale viaceré svadobné tradície zmenili svoju podstatu a funkciu. Čepčenie môžeme chápať ako zmenu statusu v spoločnosti, kedy sa dievka mení na vydatú ženu. Celý akt čepčenia bol akýmsi obradom, počas ktorého vydaté ženy spievali obradové piesne v mnohých prípadoch aj s erotickým podtextom, ktorý mal mladému páru zaručiť plodnosť."

V minulosti bola podľa slov etnologičky akceptovaná iba prítomnosť žien, muž bol neželaným elementom. Ďalšou zmenou je pokrývka hlavy, ktorou už nebýva čepiec, ale často šatka. Dôvod je praktický. „Veľa neviest si nechce pokaziť svadobný účes, tak im uviažu šatku, “ opisuje.

Čierna či bordová

Ani biele svadobné šaty kedysi neboli výsadou nevesty. Čierna, bordová, či zelená, tak práve takéto sfarbenie krojov neviest bolo to najčastejšie. Vo viacerých regiónoch Slovenska sa odev nevesty líšil, a to nie len farbou ale aj ozdobnosťou. Farba odevu sa často spájala s poverovými až magickými úkonmi.

„Napríklad v niektorých oblastiach sa tradičný svadobný odev-kroj vyznačoval čiernou farbou, červenou až bordovou, ktorá symbolizovala ochranu. V iných oblastiach (viaceré susedné spišské obce ako Spišský Štvrtok, Letanovce, Iliašovce, Smižany) to bola zelená farba, ktorá predstavovala čistotu, nevinnosť, ale hlavne mala zabezpečiť plodnosť. Po druhej svetovej vojne sa farba kroja zmenila práve na bielu. Príčinou zmeny farby mohla byť zmena módneho vkusu a príliv módnej vlny z mestského prostredia,“ dodáva.

Dopyt je veľký

Keďže doba rýchlo napreduje a módne trendy sa stále menia, zmenil sa nie iba odev samotnej nevesty, či ženícha ale aj dôležitosť tohto svadobného aktu. Aj keď sa folklór opäť dostáva do popredia, samotné nevesty mnohokrát nerozumejú, čo pojem čepčenie predstavuje. Čoraz viac sa stretávame s prípadmi, keď si mladomanželia na svoju svadbu objednajú folklórny súbor, či skupinu, skôr kvôli zábavnému programu.

„Veľa ľudí to pokladá za akýsi kultúrny program, ktorý má svadobnú hostinu ozvláštniť a mnoho svadobčanov ani len nemá poňatia, aký to má význam ( česť výnimkám ). Avšak myslím si, že dopyt po čepčení je v dnešnej dobe veľký. Keby ste sa opýtali hociktorej folklórnej skupiny alebo speváckej skupiny, ktorá ponúka čepčenie, odpoveď by bola vo väčšine prípadov: ,,Soboty máme plné, ale niektoré piatky sú ešte voľné,“ konštatuje.

Svadobné čepčenie bolo od dávna dôležitou súčasťou svadieb a je už len na dnešných nevestách, či bude tradíciou aj naďalej alebo tento zvyk upadne do zabudnutia.

Autorka článku: Veronika Jenčová, študentka žurnalistiky

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Čepčenie nevesty je na Spiši tradíciou
3
Galéria
Zdroj: Slavomír Vavrek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM