JAB Rôzne

Tradícii zostávajú verní už roky: V obci Jamník stojí 26 metrov vysoký máj, FOTO

Každý rok na Turice si v neďalekom Jamníku uchovávajú zvyky svojich predkov. V obci sa od piatka týči 26 metrov vysoký máj.

Ilustračný obrázok k článku Tradícii zostávajú verní už roky: V obci Jamník stojí 26 metrov vysoký máj, FOTO
13
Galéria
Zdroj: obec Jamník

Tradícia, ktorej sú obyvatelia Jamníka verní už roky. Stavanie mája je v tejto známej obci každoročnou tradíciou. Okrem niekoľko metrov vysokého mája sa v období Turíc dočkajú svojich májov aj dievčatá po celej dedine.

„Neodmysliteľnou udalosťou Turíc, po našom „Rusadle“, je aj Stavanie mája za účastí takmer celej dediny,“ priblížil pre náš portál starosta obce Anton Petruška s tým, že práve v uplynulý víkend žila touto tradíciou celá obec. Máje podľa slov starostu v minulosti stavali regrúti (chlapci pred vojnou), teraz každý rok tradíciu preberajú 18-roční chlapci, ktorým pomáhajú mladší chlapci, aby sa zaučili ako aj starší chlapi, ktorí majú so stavaním mája skúsenosti.

„Tento rok 26 metrov vysoký smrek, ktorý z hory ručne doniesli na miestne ihrisko sa podarilo takmer päťdesiatke chlapcov a chlapov aj napriek nepriazni počasia postaviť za 20 minút,“ doplnil starosta. Máj sa staval za sprievodu spevu a hudby a po jeho osadení do takmer dvojmetrovej pripravenej jamy sa Jamníčania ešte na ihrisku zabávali.

Postavením obecného mája však starodávny zvyk ešte neskončil. V nedeľu ráno si pred domom našlo svoj máj aj každé slobodné dievča. „Stavanie mája je naša hrdosť a chlapci to aj v dnešnej dobe robia s radosťou, čím dodržiavajú dlhoročnú tradíciu v našej obci,“ prezradil starosta Jamníka.

Zábery zo stavania obecného mája si môžete pozrieť aj v našej galérii.

FOTKY zo známej dediny pri Spišskej: Vysokánsky máj tam stavali desiatky mužov
13
Galéria
Zdroj: obec Jamník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM