Vianočné dobroty študentov zo Spišskej: 3 recepty na spestrenie slávnostných dní
K Vianociam patria zaručene aj všakovaké chutné dobroty. My vám prinášame 3 recepty, ktoré si môžete pripraviť počas nadchádzajúcich sviatkov.
Dlhoočakávané najkrajšie sviatky v roku sú už za dverami a okrem celkovej atmosféry, vianočného stromčeka či slávnostne prestretého stola patria k Vianociam tradičné, no už aj moderné jedlá. Klasikou, ktorá snáď nechýba ani v jednej domácnosti je kapustnica či poriadny majonézový šalát s rybou. Na Spiši sú to aj bobaľky, ktoré nesmú chýbať na štedrovečernom stole. My vám však prinášame pár receptov na spestrenie tradičnej kuchyne počas sviatočného obdobia, ktoré nám prezradili a pripravili študenti Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi.
Plnené kuracie prsia v cestíčku
Suroviny: kuracie prsia, plesňový syr, slanina, vajíčko, lístkové cesto, prosciutto, brusnicová omáčka
Postup: Kuracie prsia rozrežeme a jemne naklepeme do vnútra vložíme kúsky slaniny a plesňového syra, a celé zabalíme do prosciutta. Naplnené prsia na panvici s troškou oleja takpovediac zatiahneme s každej strany a potom zabalíme do lístkového cesta. Kraje pritlačíme vidličkou a vrch potrieme vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch približne 25 minút. Podávame s brusnicovou omáčkou a zemiakovými čipsami.
Palacinkové tortičky s krémom
Suroviny: 2 vajíčka, 4 dl mlieka, 1 dl oleja, 3,5 dl perlivej minerálky, 2 lyžice vanilkového cukru, 300 g hladkej múky
Všetky mokré ingrediencie zmiešame, pridáme múku s cukrom, vymiešame a klasicky si pripravíme menšie palacinky.
Na čoko-mascarpone krém potrebujeme: 500 g mascarpone, 5 dkg kakaa, 3–4 lyžice Nutelly, 4 dl smotany na šľahanie, 200 g horkej čokolády, práškový cukor.
Smotanu dáme do hrnca, pomaly zohrievame, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Dáme dole z ohňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutej čokolády primiešame mascarpone, kakao, Nutellu a cukor podľa chuti. Všetko riadne premiešame, nalejeme do nejakej umelohmotnej uzatvárateľnej nádobky a uložíme na noc do chladničky. Každú palacinku natrieme trochou krému, uložíme ďalšiu palacinku, opäť natrieme. Potrieme aj povrch a boky, vrch ozdobíme.
Domáce chlebíčky
Suroviny: 1 šálka teplej vody, 1 šálka teplého mlieka, 1 šálka oleja, 1 polievková lyžica suchého droždia, 1 vaječný žĺtok, 2 lyžice cukru, lyžica soli, 7 až 8 šálok múky. Náplň: syr, šunka, paradajka
Postup: Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť a potom si ho rozdelíme na menšie buchtičky. Tie pečieme 25 minút na 180°C približne. Do upečených buchtičiek spravíme zárezy, do ktorých dáme šunku, syr, paradajku, alebo náplň podľa vlastnej chuti.
Foto: ilustračné