Rôzne

Zaujímavosti aj zábery z minulosti: Nazrite s nami do sídliskovej histórie Spišskej

Súčasťou Spišskej Novej Vsi sú aj sídliská. No nie vždy tomu tak bolo. Nazrite spolu s nami do sídliskovej histórie nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti aj zábery z minulosti: Nazrite s nami do sídliskovej histórie Spišskej
6
Galéria
Zdroj: K.Štubňa

Paneláky či vežiaky sú súčasťou slovenských miest a ani Spišská Nová Ves nie je výnimkou. No nie vždy tomu tak bolo. Aj spišskonovoveské sídliská majú svoju históriu.

Podľa dostupných informácii z histórie výstavby nášho mesta, ktoré nám poskytlo Oddelenie územného plánovania a stavebného poriadku Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, prvé panelové domy postavené v našom meste boli len dvojposchodové. Voľných plôch bolo dostatok, ale neuvažovalo sa na dlhé obdobie dopredu.

V 50-tych rokoch minulého storočia sa v Spišskej Novej Vsi začala výstavba prvého sídliska Stred v blízkosti cintorína, dnešná Koceľova, Svätoplukova a Rastislavova ulica. Druhým bolo sídlisko Partizánska – dnešná Gorazdova ulica. Súčasne začala príprava výstavby sídliska Juh – Za Hornádom a sídliska Československej armády.

V južnej časti mesta na Tarči sa začala v roku 1961 projektová príprava výstavby nového sídliska, so samotnou stavbou sa začalo v roku 1963. Po dostavaní Tarče prišlo na rad najväčšie sídlisko v Spišskej Novej Vsi – Mier. Až v roku 1973 sa začala predprojektová príprava nových sídlisk Východ a Západ I.

Od vlastníkov sa postupne vykupovali domy a pozemky, na mieste ktorých mali sídliská vyrásť. Ako sme sa dozvedeli z dejín výstavby mesta, v oblasti bytovej výstavby došlo ku kvantitatívnemu skoku, keď za obdobie rokov 1976 až 1979 bolo do užívania odovzdaných 855 bytov. V roku 1979 bola začatá výstavba sídliska Východ s plánovanými 570 bytovými jednotkami. Posledné a teda najmladšie sídlisko v Spišskej Novej Vsi je sídlisko Západ, ktoré uzrelo svetlo sveta v 80. rokoch 20. storočia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dejiny mesta Spišská Nová Ves.

Zaspomínajte si aj vy: Archívne FOTKY sídlisk v Spišskej
6
Galéria
Zdroj: Múzeum Spiša
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM