Lenka Fedorová Rôzne Správy

Októbrové potulky: Ako opísali Košice známi spisovatelia?

Aj v októbri prevedie Košicami známy sprievodca Milan Kolcun. Tentokrát sa zameria na spisovateľov, ktorí o metropole východu písali v rôznych dielach.

Ilustračný obrázok k článku Októbrové potulky: Ako opísali Košice známi spisovatelia?
Zdroj: TASR

Druhý októbrový víkend bude v Košiciach patriť potulkám, po ktorých návštevníkov sprevádza Milan Kolcun. Tentokrát sa vyberie po cestách známych spisovateľov.

Spisovatelia a Košice

Známy sprievodca Milan Kolcun pripravil v spolupráci s verejnou Knižnicou Jána Bocatia potulky zamerané na známych, ba dokonca svetoznámych spisovateľov. Súčasťou bude aj predstavenie novej knihy Košická čítanka II.

„Najtrvácnejšiu reklamu robia nášmu mestu vo svete spisovatelia. Ktorí z nich, často svetového významu, poznali Košice? Ako ich opísali? Aký dojem v nich zanechalo toto mesto?“ predkladá otázky Milan Kolcun.

Július Satinský, Oľga Feldeková, Juraj Jakubisko, Jožo Urban, Sándor Márai, Josef Škvorecký, Gustáv Husák, Sándor Petőfi, Ján Strasser, Tomáš Janovic, Stanislav Rakús či Alois Jirásek. Podľa Kolcuna všetci títo spisovatelia sa vo svojich dielach zmienili o Košiciach. V potulkách prezradí aj to, ako sa o Košiciach písalo v stredoveku.

Zdroj: TASR

Každý mesiac iná téma

Potulky mestom sa konajú pre obyvateľov mesta i návštevníkov, avšak zakaždým ich čaká iná téma a trasa a zaujímavosti z histórie i súčasnosti Košíc priamo na mieste. Počas potuliek sa často môžu dostať na inak neprístupné miesta. Potulky sa konajú za každého počasia so začiatkom pri vedeckej knižnici.

Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú v piatok (7. októbra) o 15:30 a 17:00, v sobotu (8.októbra) o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 a v nedeľu (9. októbra) o 12:00, 14:00 a 15:30.

V sobotu o 11:00 sprevádza Balassa v slovenskom jazyku, o 16:00 v maďarskom jazyku. V nedeľu sprevádza o 14:30 a 17:00 v slovenskom jazyku a 16:00 v maďarskom jazyku.

V novembri sa môžu nadšenci potuliek tešiť na tému Bankov, história a súčasnosť a v decembri na tému Kostoly na terase. Organizátorom Potuliek je Mestské informačné centrum mesta Košice.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM