Eva Mikulová Rôzne

Opäť sa rozhoria Jánske ohne nad Šíravou a pri Vinianskom jazere

Pradávne rituály a tradície spojené s letným slnovratom aj v tomto roku oživí podujatie Jánske ohne nad Šíravou. Je zaradené do výberu TOP podujatí Terra Inognita.

Ilustračný obrázok k článku Opäť sa rozhoria Jánske ohne nad Šíravou a pri Vinianskom jazere
Zdroj: Terra Incognita

V piatok 22. júna na brehu Vinianskeho jazera vyrastie staroslovanská osada, ktorá návštevníkom po oba dni priblíži predkresťanské zvyky vítania slnovratu.

Neopakovateľnú atmosféru vytvoria ukážky bojov a remesiel, ochutnávka slovanských jedál či možnosť odfotiť sa v slovanskej dedine. Záver prvého dňa bude patriť hudobným skupinám Strigôň a Gjoll, ktoré svojou fantasy hudbou len podčiarknu mystickú náladu.

Výstup na Viniansky hrad

Hlavný program je nachystaný na sobotu. „Stalo sa už tradíciou, že podujatie sa v sobotu začína výstupom na Viniansky hrad, kde na návštevníkov vždy čaká nejaké prekvapenie. V tomto roku sa prenesú do rozprávky o Vinianskej pyšnej princeznej. Pripravená bude aj ochutnávka vinianskeho vína a ukážky stredovekých remesiel," prezrádza starosta obce Vinné Marián Makeľ.

Aj tí, ktorí sa nevyberú na hrad, budú mať o zábavu postarané – čaká ich ulička remesiel, rôzne športové a zábavné súťaže, lukostreľba a streľba z kuše, výstava Gitarového múzea zo Sobraniec alebo ochutnávka vína i svätojánskeho nápoja lásky.

Chýbať nebude ani folklór a množstvo zábavy a atrakcií určených deťom. Cestou na hrad i pri jazere predvedú svoje umenie stredovekí šermiari.

S ubúdajúcim denným svetlom pribudne toho elektrického a rozhoria sa aj ohne. Svetelná výzdoba, ohňová šou, zapálenie svätojánskej vatry a nakoniec ohňostroj. Taký je večerný program na sobotu, ktorý na pódiu spestrí detský folklórny súbor Vánok a speváčka Veronika Rabada.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM