Alexandra Kolínská Samospráva

Opozíční spustili petíciu proti primátorovi: Raši sa bráni, Košičanom odkazuje TOTO!

Opoziční politici spustili petíciu za vzdanie sa mandátu primátora Richarda Rašiho. Dôvodom má byť podľa poslancov zlyhanie primátora pri rekonštrukcii električkových tratí. Na reakciu košického primátora nebolo treba dlho čakať!

Ilustračný obrázok k článku Opozíční spustili petíciu proti primátorovi: Raši sa bráni, Košičanom odkazuje TOTO!
Zdroj: TASR

Petíciu za vzdanie sa mandátu primátora mesta Košice Richarda Rašiho v pondelok 25.5.2015 spustil petičný výbor, ktorý primátorovi vyčíta absolútne zlyhanie pri rekonštrukcii električkových tratí. Do petičného výboru patria poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) Miroslav Špak (Sieť) a Daniel Rusnák (KDH) či vicestarosta mestskej časti Košice – Staré Mesto Rastislav Trnka (Sieť).

Petičiari uvádzajú, že Raši (Smer-SD) má ako štatutár mesta a zástupca investora pri rekonštrukcii električkových tratí priamu zodpovednosť. Obviňujú ho z oneskoreného začiatku realizácie stavby, sedemmesačného meškania dokončenia úseku Kuzmányho ulice, zlého manažmentu či z neuplatnenia zmluvných pokút za meškajúce práce.

Absolútne zlyhanie

„Cieľ petície je v podstate vytvoriť verejný tlak a zapojiť širokú občiansku verejnosť do toho, aby pretransformovala svoju negatívnu energiu na niečo pozitívne, na nejakú akciu. Myslíme si, že primátor by sa mal vzdať svojho mandátu z dôvodu absolútneho zlyhania a nevyvodenia priamej zodpovednosti pri rekonštrukcii električkových tratí v Košiciach,“ uviedol pre novinárov predseda petičného výboru Ladislav Lörinc, miestny poslanec za Sieť v mestskej časti Sídlisko KVP.

Petícia podľa jeho slov nie je pod taktovkou konkrétnej politickej strany a iniciátorom je skupina aktívnych občanov v komunite, ktorí sú nahnevaní zo súčasnej situácie. Podpisy chcú zbierať medzi obyvateľmi priamo v meste i prostredníctvom internetu na webstránke www.peticie.com. Výsledok petície nie je pre primátora právne záväzný.

Návrh bezplatnej MHD

Opoziční pravicoví poslanci zároveň informovali, že v MsZ budú presadzovať bezplatnú MHD, ako aj bezplatné parkovné v centre Košíc s platnosťou od 1. augusta. Platiť by malo až do ukončenia rekonštrukcie električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD). Určitú formu kompenzácie za straty spôsobené rekonštrukciou zároveň poslanci navrhujú aj pre podnikateľov.

Návrh vychádza z pôvodného termínu 31. júla, keď mali byť ukončené práce na projekte IKD a ktorý zrejme bude musieť byť predĺžený. Mesto Košice pritom už zverejnilo, že uvažuje o kompenzáciách pre obyvateľov mesta formou úľav.

Primátor verí vo výsledok rekonštrukcie

„Som presvedčený o tom, že rekonštrukcia a modernizácia električkových tratí a uzlov prinesie výsledok, ktorý bude rozhodne stáť za trpezlivosť a pochopenie Košičanov. Každý, kto robí, urobí určite aj chyby a teraz by bolo najväčšou chybou nedokončiť rozpracovanú prácu a neurobiť maximum preto, aby bola kvalitne dokončená,“ uviedol Richard Rašivo svojom vyhlásení.

Ako ďalej uviedol, ak by mesto rekonštrukciu a modernizáciu dopravy nezrealizovalo teraz a v takomto rozsahu, museli by sa na ňu v budúcnosti skladať Košičania na úkor všetkých ostatných aspektov života v meste – školstva, bezpečnosti obyvateľstva, mestských komunikácií, starostlivosti o seniorov, rodiny s deťmi, zeleň, atď.

Dôležité sú výsledky

„Pevne verím, že Košičania si zaslúžia primátora, ktorý netára, ale sú za ním konkrétne výsledky, ktoré skvalitňujú život v našom meste. Ako primátor som v minulom roku dostal od širokej verejnosti opäť dôveru práve preto, že ľudia videli výsledky, ktoré priniesol napríklad aj úspešne zvládnutý projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013,“ povedal Raši.

„Som si istý, že rekonštrukcia a modernizácia električkových tratí a uzlov a nové električky, ktoré po nich budú môcť jazdiť, život v Košiciach významne zlepšia. A to je najpodstatnejšie,“ dodal na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24 / TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM