Zuzana Vajayová Rôzne

Pamätník je už opravený

V posledný januárový deň sa stal pamätník obetiam električkovej nehody na Pajorovej ulici terčom vandalov. Jeho autor Zbigniew Nišponský Gut prisľúbil, že keď sa oteplí opraví ho. Pri práci mu pomáhali aj náhodní okoloidúci.

30. októbra 1978 sa v rannej špičke v Košiciach vykoľajila električka smerujúca z kopca od nemocnice k amfiteátru. Desivá nehoda skončila so smutnou bilanciou deviatich mŕtvych, desiatich ťažko zranených a osemdesiatich ľahko zranených. Mestská časť Košice-Staré Mesto dala vyhotoviť pamätník obetiam tohto nešťastia, ktorý bol slávnostne odhalený v deň tridsiateho výročia tragédie 30.10.2008.

Trvalo to presne dva roky a tri mesiace kým pamätník neskrížil cestu vandalom. Jeho autor Zbigniew Nišponský Gut sa len s ťažkým srdcom pozeral na to, čo ostalo z jeho diela. Ulomené kusy pozbieral s tým, že keď sa oteplí, pokúsi sa pamätník opraviť. „Našiel som štyri najväčšie dielce, ktoré som zlepil špeciálnym pružným lepidlom odolným voči zime aj vode. Trvalo mi to tri dni“ povedal majster Nišponský Gut. „Snažil som sa dať to dokopy tak, aby sa na to dalo pozerať. Pri práci mi pomáhali aj neznámi okoloidúci.“ Vďačne mu pridržiavali odlomené kusy a čistili pamätník.

„Teraz už mám dobrý pocit“ dodáva umelec porovnávajúc zrekonštruovaný pamätník z okamihom, keď ho v januári uvidel úplne dotlčený.

Zdroj (text+foto): www.kosice-city.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM