Rôzne

Panák slivovice na zahriatie? Košická lekárka dáva definitívnu odpoveď, či to naozaj funguje!

Slivovica v mrazoch zahreje. Košická lekárka o tom, či je to pravda alebo mýtus.

Ilustračný obrázok k článku Panák slivovice na zahriatie? Košická lekárka dáva definitívnu odpoveď, či to naozaj funguje!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Alkohol sa v tele človeka rozkladá prostredníctvom enzýmu alkoholdehydro­genázy, pričom tento proces vytvára teplo. Na prvú dobrú by sa tak mohlo zdať, že to môže prispieť k zahriatiu organizmu, skutočnosť je však iná a zložitejšia.

„Napriek prvotnému dojmu, že alkohol môže prispieť k zvýšeniu telesnej teploty, rozširuje skôr cievy na povrchu kože, čo vedie k rýchlejšiemu odvádzaniu tepla z organizmu. Tento fenomén síce môže viesť k dočasnému pocitu zahriatia, ale v skutočnosti organizmus teplo stráca, čo môže byť rizikové hlavne v chladnejšom prostredí,“ vysvetľuje lekárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca Nikoleta Vargová prostredníctvom webu tejto nemocnice.

Podľa slov lekárky alkohol navyše ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie optimálnej telesnej teploty a môže mať tak dôsledky na schopnosť organizmu efektívne reagovať na zmeny okolitej teploty.

Tvrdí, že v dôsledku toho môže nadmerný konzum alkoholu viesť k hypotermii, keďže organizmus nemusí byť schopný adekvátne reagovať na pokles teploty.

„Vplyv alkoholu na termoreguláciu organizmu je komplexný a môže byť závislý od rôznych faktorov, vrátane množstva konzumovaného alkoholu, vonkajšieho prostredia a individuálnych vlastností jednotlivca. Napriek dočasnému pocitu zahriatia po jeho konzumácii, by sme pri jeho užívaní mali byť obozretní. Ako vo všetkom, aj tu totiž platí staré známe, že všetkého veľa škodí,“ upozorňuje Vargová.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM