Správy

Pandémia negatívne vplýva aj na stabilizovaných psychiatrických pacientov

Pacientov, ktorí majú strach z ochorenia COVID-19 pribúda. V tejto dobe je psychohygiena dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia negatívne vplýva aj na stabilizovaných psychiatrických pacientov
Zdroj: pixabay.com

Situácia okolo nového koronavírusu negatívne vplýva aj na roky stabilizovaných psychiatrických pacientov. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ladislava Šustová s tým, že pacienti prežívajú druhú vlnu pandémie inak ako prvú.

Ako spresnil prednosta I. psychiatrickej kliniky Jozef Dragašek, v čakárňach pred ambulanciami pribúdajú pacienti, u ktorých sa stále častejšie objavuje strach z ochorenia COVID-19, o seba a svojich blízkych. Zároveň je súčasťou ich vyhýbavého správania sa a zhoršuje frustráciu.

„Sú to pacienti, ktorí mali určité psychické ťažkosti už dlhšie a obavy z COVID-19 boli pomyselnou ‚poslednou kvapkou‘, po ktorej prepukli symptómy psychickej poruchy,“ povedal.

Pribúdajúce problémy

Časť pacientov, u ktorých dominuje sociálna izolácia, zvláda pandémiu a obmedzenia pre šírenie nového koronavírusu pomerne dobre. „Veľká väčšina pacientov, zvlášť trpiacich depresiami alebo stresom podmienenými poruchami, sa však dostala do dekompenzácie aj po niekoľkých rokoch stabilizovaného priebehu ochorenia,“ skonštatoval.

Väčšina nezvláda vplyv pandémie na bežný život vyplývajúci z obmedzení. Ľudia stratili voľnočasové a spoločenské aktivity, pribúdajú finančné, rodinné, školské i pracovné problémy. Podľa Dragašeka možno očakávať, že pandémia bude mať vplyv na posttraumatické stresové reakcie, najmä u pracovníkov v prvej línii.

Kým v prvej vlne dominovali obavy z vplyvu a vývoja nového ochorenia, teraz ľudia ťažšie prežívajú dlhotrvajúcu sociálnu izoláciu, sú depresívnejší a nahnevanejší.

Koniec v nedohľadne

„Klienti sú už čiastočne prispôsobení a pripravenejší, no stále viac na nich dolieha pretrvávajúca neistota, časté zmeny zavádzaných opatrení a najmä časová dĺžka pandémie, t.j. nedohľadnosť konca pandemickej situácie,“ vysvetlil prednosta II. psychiatrickej kliniky Ivan Dóci.

UNLP pripomína, že medzi zásady psychohygieny patrí napr. staranie sa o svoje fyzické zdravie, naďalej realizovať svoje záujmy a pri práci z domu sa snažiť dodržiavať pravidelný režim. Ďalšou zo zásad je nepotláčať svoje emócie a deliť sa so svojimi obavami, či cielene odkladať myšlienky na budúcnosť, ktorá je mimo našej kontroly.

Pokiaľ sa úzkosť stupňuje, odporúča osloviť odborníka, napr. kontaktovať internetové i telefonické linky duševnej pomoci. „Pri pretrvávaní ťažkostí, prípadne rozvoji symptómov psychickej poruchy, je k dispozícii sieť ambulantnej psychologickej a psychiatrickej starostlivosti, prípadne možnosť stacionárnej či ústavnej starostlivosti, ktorú ponúka aj UNLP,“ dodala Šustová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM