Eva Mikulová Správy

Pandémia ruší dovolenkové plány, o aké lokality v našom kraji je najväčší záujem?

Turisti sa chcú počas svojich výletov po Slovensku najviac venovať poznávacím aktivitám, akými sú návštevy hradov a múzeí.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia ruší dovolenkové plány, o aké lokality v našom kraji je najväčší záujem?
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Nečakaná kríza spôsobená epidémiou koronavírusom prekazila mnohým cestovateľské a dovolenkové plány. Mnohí rušia svoje cesty do zahraničia a ostávajú doma.

Ako vyplýva z prieskumu, ktorý si dal spraviť Košický samosprávny kraj a Košice Región Turizmus na reprezentatívnej vzorke 502 dospelých respondentov, väčšina Slovákov, ktorí si na leto plánujú dovolenku, ostane podľa očakávaní doma.

Až 61 percent ľudí napokon bude dovolenkovať na Slovensku, iba 8 percent sa chystá k moru a 5 percent nebude pre obavy spojené s koronavírusom cestovať vôbec.

Turistov veľmi radi privítame i v našom Košickom kraji, ktorý má čo návštevníkom ponúknuť.

Atraktívne lokality

Podľa výsledkov prieskumu, spomedzi jednotlivých regiónov nášho kraja najviac láka Zemplín a Spiš, v oboch plánuje dovolenku po 9,7 percent respondentov.

Na Zemplíne očakávajú nárast turistov najmä na Zemplínskej Šírave alebo v tokajskej vinohradníckej oblasti, na Spiš láka najmä turistika v Národnom parku Slovenský raj.

V Košiciach a okolí chce dovolenkovať 8,9 percent ľudí a na Gemeri 5,4 percent opýtaných.

„Slováci podľa výsledkov prieskumu radi a často výletovali u nás doma už aj minulý rok. Globálna pandémia, všetky prirodzené obavy, ale aj neistota týkajúca sa voľného pohybu osôb či leteckej dopravy chuť ešte viac cestovať po Slovensku len zvýšia. Až 63 percent opýtaných sa chce pohybovať po menej frekventovaných miestach a spoznávať tak menej známe lokality. K nám na východ to bolo pre mnohých slovenských cestovateľov ako na kraj sveta. A my ich teraz pozývam skutočne spoznať kraj sveta a úžasné miesta, ktoré inde nenájdu,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Turisti sa chcú počas svojich výletov po Slovensku najviac venovať poznávacím aktivitám, akými sú návštevy hradov a múzeí (68%), lákajú ich tiež oddychové aktivity – wellness a aquaparky (56%) a športové aktivity (46%).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM