Správy

Pandemická situácia sa zlepšuje! Mesto a hygienici však vyzývajú k zodpovednosti

Mesto Košice upravuje počas veľkonočných sviatkov prevádzku svojich troch veľkokapacitných odberných miest na testovanie.

Ilustračný obrázok k článku Pandemická situácia sa zlepšuje! Mesto a hygienici však vyzývajú k zodpovednosti
Zdroj: TASR/AP

Epidemiologická situácia v Košiciach sa po dlhých týždňoch začala mierne zlepšovať. Primátor mesta Jaroslav Polaček spolu s regionálnou hygieničkou Zuzanou Dietzovou vyzývajú všetkých obyvateľov Košíc, aby sa počas veľkonočných sviatkov správali zodpovedne a aj naďalej dodržiavali všetky preventívne opatrenia štátnych orgánov.

„Sme radi, že sa situácia stabilizovala a v niektorých faktoroch sa aj mierne zlepšuje. Chceli by sme však upozorniť všetkých tých, ktorí si myslia, že je už všetko v poriadku a na Veľkú noc sa môžu správať ako boli zvyknutí po iné roky, že v našich nemocniciach sú aj naďalej hospitalizované desiatky ľudí s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Ak to teraz vydržíme, dúfame, že čísla pozitívnych a hospitalizovaných môžu v Košiciach aj ďalej klesať,“ uviedli.

V hre je návrat do škôl

Obaja veria, že Košičania tieto fakty zoberú do úvahy, budú zodpovední a prispôsobia tomu aj svoje správanie v nasledujúcich dňoch. "Ak to teraz vydržíme, dúfame, že čísla pozitívnych a hospitalizovaných môžu v Košiciach aj ďalej klesať. A keď všetko dobre pôjde, veríme, že už po Veľkej noci budeme môcť spolu oznámiť aj ďalšie pozitívne správy týkajúce sa umožnenia prezenčnej výučby v materských a na oboch stupňoch základných škôl v Košiciach pre všetky deti, ktorých rodičia o to prejavia záujem,“ dodali.

Primátor pripomenul, že okresy Košice I až Košice IV, ako aj okres Košice-okolie, budú od pondelka (5. 4.) na základe COVID automatu v miernejšom červenom, resp. II. stupni varovania.

Odberné miesta pokračujú

Košice aktuálne prevádzkujú tri odberné miesta. Na Veľký piatok (2. 4.) a v sobotu (3. 4.) bude v prevádzke len veľkokapacitné odberné miesto v Spoločensko-relaxačnom centre na Ulici Milosrdenstva, a to od 9.00 do 17.00 hod. Počas Veľkonočnej nedele (4. 4.) a na Veľkonočný pondelok (5. 4.) nebude mesto Košice poskytovať tieto služby.

„Na začiatku budúceho pracovného týždňa sa opätovne obnoví testovanie v Spoločensko-relaxačnom centre na Ulici Milosrdenstva v obvyklých časoch od 9.00 do 17.00 hod. Veľkokapacitné odberné miesta na Magistráte mesta a v Amfiteátri budú pre záujemcov k dispozícii od piatka 9. apríla do nedele 11. apríla v obvyklých časoch 9.00 až 17.00 hod.,“ informuje mesto.

Na základe stredajšieho (31. 3.) rozhodnutia vlády sa bude možné negatívnymi výsledkami antigénových a PCR testov vykonaných od 1. do 4. apríla preukázať až do nedele 11. apríla. (Kto sa otestoval ešte 31. marca, tomu negatívny výsledok platí len do 6. apríla.)

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM