Alexandra Kolínská Rôzne

Parádny úspech košických žiakov, budúcich IT-čkárov: Porote vyrazili dych, postupujú do finále elít!

Tím žiakov z Košíc bude bojovať vo finále súťaže First Lego League, kde si zmerajú sily s najlepšími tímami z celej strednej Európy. Žiaci mali vymyslieť inováciu, pomocou ktorej by sa chceli vzdelávať alebo získať zručnosti.

Ilustračný obrázok k článku Parádny úspech košických žiakov, budúcich IT-čkárov: Porote vyrazili  dych, postupujú do finále elít!
Foto: Rastislav Búgel

V konkurencii 265 000 žiakov z 80 krajín sa darí aj slovenským študentom. Tím TalentumSAP z Košíc zvíťazil v semifinálovom kole First Lego League (FLL) SF Southeast v maďarskom Debrecíne a svoje sily si zmeria s najlepšími tímami zo strednej Európy počas marcového finále v nemeckom Mníchove. Uspieť sa mu podarilo vďaka chytrému robotovi a projektu Fencing Master – nástroju na trénovanie šermiarskeho výpadu.

Museli vymyslieť inováciu

Hlavnou myšlienkou FLL je popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi, umožniť im získať cenné zručnosti, vedomosti a skúsenosti v tejto oblasti. Témou tohtoročnej súťaže je Učíme sa bez hraníc. Žiaci mali vymyslieť inováciu, pomocou ktorej by sa chceli vzdelávať alebo získať zručnosti. Už na semifinálovom turnaji museli svoje projekty odprezentovať v anglickom jazyku. Zo slovenských regionálnych kôl doň postúpilo šesť tímov. Okrem TalentumSAP to boli Ohyzdi z Martina, Programmers z Nových Zámkov, Hexadron a R2D2 z Bratislavy a I-droid zo Žarnovice.

Detektor vykročenia nohy

Žiaci TalentumSAP vymysleli nástroj na detekovanie šermiarsky správneho vykročenia nohy, ktorý spolu s inteligentným terčom vyhodnotí nielen reakčný čas výpadu, ale aj správne bodnutie.

„Fencing Master je riadený pomocou RaspberryPi a má aj webové rozhranie pre trénerov na real-time kontrolu. Hardvér a softvér je open source,“ vysvetľuje Adam Urbán z víťazného tímu.

Nestratili sa však ani ďalší slovenskí reprezentanti. „Hexadron získal v kategórii Research zaslúžené druhé miesto, študenti vtipne a zážitkovo predstavili svoju inováciu skupinového učenia sa v škole. Tímy I-droid a Ohyzdi preukázali výborné schopnosti spolupráce v kategórii TeamWork, kde dosiahli prvé a druhé miesto,“ hovorí mentorka TalentumSAP Angelika Haneszová.

Súťaž Robot Game

Najatraktívnejšou časťou súťaže je Robot Game. Roboty majú splniť autonómne úlohy na terénnom stole a počas 150 sekúnd vyriešiť misie na ihrisku. Tohtoročné úlohy boli náročné – korektne vybrať slučku z robotického ramena, správne dostať von žiarovku zo škatule alebo presne vystreliť loptu do futbalovej bránky sa podarilo len tým najšikovnejším.

Budúca IT špička

„Som rád, že sa medzi nich zaradili aj žiaci zo Slovenska,“ uviedol Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko. „Aj toto je cesta, ako nielen motivujeme mladých ľudí k štúdiu a vlastnej tvorivosti, ale zároveň vychovávame budúcich špičkových IT odborníkov. Verím, že sa výrazne presadia aj v Mníchove v konkurencii tých najlepších tímov zo strednej Európy.“

Spolu s TalentumSAP Košice, sponzorovaným spoločnosťou SAP, budú štáty Vyšehradskej štvorky vo finále reprezentovať jeden poľský a dva české tímy. TASR o tom informoval Slavomír Šikuda z agentúry mediamedia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM