Aktualizované Lenka Fedorová Rôzne

Parkovacia vojna v Košiciach: Konečne sa pohli ľady?

Zdá sa, že situácia ohľadom parkovania v Košiciach naberá nový smer. Za jeden stôl zasadli primátor i aktivisti. K čomu dospeli?

Ilustračný obrázok k článku Parkovacia vojna v Košiciach: Konečne sa pohli ľady?
Zdroj: TASR

21. augusta 2016 sa na košickom magistráte stretol primátor mesta Richard Raši s lídrom aktivistov, združujúcich sa pod názvom Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť, Henrichom Burdigom a Ladislavom Lörincom z iniciatívy Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom. Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej stretnutie sprostredkoval poslanec mestského zastupiteľstva Otto Brixi.

Chcú vytvoriť skupinu odborníkov

„V prvom rade som rád, že sme sa stretli. Osobný rozhovor považujem za vhodnejší a profesionálnejší než vymieňanie si názorov cez médiá. Ukazuje sa, že veľká časť kritiky občanov smeruje ku konkrétnym organizačným a technickým detailom parkovacieho systému, ktorých doladenie v rozumnom čase by nemalo byť neprekonateľným problémom. Je to úloha pre expertov. Navrhujem preto utvoriť skupinu odborníkov, do ktorej svojich ľudí nominuje mesto i zástupcovia občanov. Táto skupina bude mať za úlohu navrhnúť vhodné úpravy, ktoré budú následne zapracované do všeobecne záväzného nariadenia,“ povedal po stretnutí Raši.

Čítajte tiež: Parkovanie v Košiciach preveruje Národná kriminálna agentúra!

Ako uviedla, primátor v záujme korektného dialógu ponúkol tiež okrúhly stôl pre odbornú diskusiu o parkovaní. Ako ale zdôraznil, je potrebné si uvedomiť, že všetky návrhy musia byť v súlade so zákonmi.

Návrhy v súlade so zákonom

„V tejto súvislosti Richard Raši predložil aktivistom návrh na jednoznačné odsúdenie násilia páchaného na cudzom majetku a majetku mesta. Text deklarácie bude v najbližších dňoch k dispozícii širokej verejnosti vo forme podpisových hárkov,“ informovala hovorkyňa.

Čítajte tiež: Nespokojnosť s novou koncepciou parkovania v Košiciach pokračuje: Občianski aktivisti ohlásili protest

Podľa slov Šnajdárovej zároveň Raši informoval, že pri zaoberaní sa všeobecne záväzným nariadením bude možné robiť všetky úpravy tak, aby parkovanie bolo čo najideálnejšie a reflektovalo na čo najviac požiadaviek občanov. Ako doplnila Šnajdárová, musí byť zabezpečená možnosť pre rezidentov zaparkovať čo najbližšie pri mieste svojho bydliska.

Každá strana si závery vykladá inak

Miroslav Špak vyzval spoločnosť EEI, aby mu predložila informácie o plnení projektu. Na margo nedeľného stretnutia primátora Košíc Richarda Rašiho s Henrichom Burdigom a Ladislavom Lörincom uviedol, že každá strana si závery rokovania vykladá úplne ináč. Okrem návrhu vzniku pracovnej skupiny sa nevie, či sa vôbec na niečom dohodli a namiesto toho, aby bolo jednoznačne odsúdené násilie a vandalizmus, prišla podľa Špaka hra so slovíčkami.

„Zabudlo sa tu úplne na Košičanov, zabudlo sa na to, že to treba riešiť a dať rýchly návrh riešenia, preto som vyzval firmu EEI, aby sa stretla, aby komunikovala, aby dala niečo konkrétne a aby sme nemuseli ďalších päť mesiacov čakať na to, čo sa vykľuje z pracovnej skupiny, ktorú navrhol pán primátor,“ uviedol Špak.

EEI víta iniciatívu

Špak od spoločnosti EEI žiada, aby dali návrh, ako sa upravia podmienky pre Košičanov, ako sa upokojí situácia a aby predložili konkrétne návrhy riešenia celej situácie.

„Vítame iniciatívu pána Špaka, ktorý vyzval aj na zastavenie nič neriešiaceho násilia a vandalizmu. Nemáme najmenší problém poskytnúť pánovi poslancovi všetky podrobnosti o projekte, ktorý pre Košice realizujeme a budeme vďační za akúkoľvek vecnú a zmysluplnú diskusiu o tejto otázke,“ uviedol mediálny zástupca spoločnosti EEI Karol Wolf.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM