Eva Mikulová Rôzne

Päťdesiatnička z Hlavnej prežila režimy, dnes je zatvorená. Aký bude jej osud?

Budova niekdajšieho obchodného domu Prior je neodmysliteľnou súčasťou Hlavnej ulice už 50 rokov. Svoje brány zavrela v polovici apríla. Pýtali sme sa, aký osud ju čaká.

Ilustračný obrázok k článku Päťdesiatnička z Hlavnej prežila režimy, dnes je zatvorená. Aký bude jej osud?
7
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová , TASR , TESCO SR

Budova (dnes) obchodného domu Tesco na Hlavnej ulici patrí desaťročia k dominantám centra Košíc. Obchoďák vyrástol na konci vtedajšej Leninovej, dnes Hlavnej ulice. Košičanom slúži či už ako orientačný bod, miesto stretnutia a akýsi „check-point“ pri schôdzkach, ale najmä nostalgický obchodný dom.

Pamätníci ho poznajú ako K-mart, tí starší ako pôvodný Prior. Budovu projektovala špecialistka na obchodné domy v Československu Růžena Žertová (1932) z Brna.

Dáma v rokoch

Budova, ktorej fasáda si drží ešte pozostatky svojich čias, je dnes čerstvá päťdesiatnička. Otvárali ju 25. novembra 1968, v tom čase pod dohľadom sovietskych tankov.

Košický Prior postavili Hutné stavby a spolu s bratislavským a plzenským patril medzi prvé v Československu. Priorov vyrástlo vyše 60. Pracovný názov projektu bol Obchodný dom Hornád, pretože nový obchodný dom de facto nahradil pôvodný OD Hornád, ktorý sídlil v Andrášiho paláci.

Výstavbu, ktorá prebiehala v rokoch 1965 až 1968, zabezpečoval národný podnik Hutné stavby Košice. Investorom bol podnik Obchodné domy Bratislava a náklady na výstavbu sa vyšplhali na hodnotu 52 miliónov Kčs.

Od roku 1996 prevádzkoval obchodný dom britský reťazec Tesco. Po 22 rokoch ho firma predala prešovskej developerskej spoločnosti Medespol.

História 50-ročnej budovy sa vždy spájala s obchodom. Tak bola aj navrhnutá. To sa už čoskoro zmení. Košičania s napätím očakávajú, čo bude už v ikonickej budove v budúcnosti. Zatiaľ je zatvorená a čiastočne otvoriť by ju mali na budúci rok.

Zrušené Tesco
5
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Už prerábajú interiér

„Po 15. apríli sme začali s realizáciou prvých prác – povolenými demontážnymi prácami v interiéri, a to demontážou pôvodných stropov a svietidiel, odvozom prebytočného materiálu. Vykonané boli statické posudky na posúdenie existujúceho stavu budovy, analýza použitia výťahov a ďalšie projekčné prípravné práce. Na základe vypracovaných statických posudkov boli zrealizované projekčné úpravy,“ uviedla pre Košice24.sk hovorkyňa spoločnosti Medespol Marcela Nováková.

V najbližších mesiacoch plánujú stretnutia za účasti architekta, projektantov a investora s budúcimi nájomníkmi ohľadom ich požiadaviek na priestory.

Medzi obchodnými prevádzkami budú aj také, ktoré v Košiciach zatiaľ nie sú, ako napríklad populárne ázijské bistro SOHO. Ďalším zámerom investora je tiež zapojiť sa do projektu vzájomného zdieľania bicyklov tak, aby aj tu vzniklo jedno zo stanovíšť, kde si Košičania budú môcť požičiavať bicykle

Zachovajú typické prvky

Interiér budovy prejde rozsiahlou rekonštrukciou, exteriér a fasáda budovy čiastočnou.

„Plánujeme pritom zachovať to, čo bolo pre túto budovu typické, vonkajší obklad z terazzových tvárnic. Zachovaná zostane aj výška budovy. Zrekonštruované priestory obchodnej galérie sa stanú miestom na nákupy, budú sa tu nachádzať kancelárske priestory a tiež priestory na prezentáciu umenia. Okrem Tempo SUPERMARKETu sa tu budú nachádzať aj iné obchodné prevádzky a služby, napr. Teta drogéria, Lekáreň Benu, Daffer – Dobré papiernictvo,“ dodáva M. Nováková.

Jednotlivé obchodné prevádzky plánujú otvoriť na budúci rok. Najprv prvé dve poschodia a neskôr aj ďalšie tri poschodia.

FOTO: Spomienky na socializmus v Košiciach
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM