Správy

Peniaze sú odklepnuté, môžeme sa tešiť: V okolí Košíc bude premávať 14 zbrusu nových vlakov

Balík 170 miliónov eur odklepla Európska komisia (EK) na nákup nových vlakových súprav, z ktorých 14 bude premávať na tratiach v košickom okolí. Na nové vlaky sa môžeme tešiť v priebehu rokov 2014 a 2015.

Ilustračný obrázok k článku Peniaze sú odklepnuté, môžeme sa tešiť: V okolí Košíc bude premávať 14 zbrusu nových vlakov
Zdroj: TASR

EK schválila Slovensku ďalší dopravný projekt. Konkrétne ide o obstaranie 29 vlakových súprav v celkovej hodnote 170 miliónov eur. Premávať majú v rámci integrovaných dopravných systémov Bratislavy a Košíc.

Aktuálny projekt nesie názov Mobilné prostriedky pre prímestskú a regionálnu dopravu a žiadosť o finančnú pomoc z eurofondov zaslalo ministerstvo do Bruselu v polovici júla. Nadväzuje na už zrealizovaný projekt obnovy železničných koľajových vozidiel Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ale teraz je úzko prepojený na integrovaný dopravný systém dvoch najväčších miest na Slovensku – Bratislavy a Košíc.

V rámci projektu bude dodaných deväť elektrických poschodových jednotiek, z toho štyri budú premávať na tratiach v okolí Košíc. Z ďalších 20 dieselových motorových jednotiek pripadne metropole východného Slovenska presná polovica. Všetky vlaky budú dodané v priebehu rokov 2014 a 2015.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM