Rôzne

Petíciu proti výstavbe na Idanskej podpísalo 1500 ľudí, investor dohodu nevylučuje

Petíciu proti výstavbe polyfunkčného bytového domu na Idanskej ulici v mestskej časti Košice-Západ odovzdalo do podateľne mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Petíciu proti výstavbe na Idanskej podpísalo 1500 ľudí, investor dohodu nevylučuje
Zdroj: idanska.sk

Petíciu proti výstavbe bytového domu s polyfunkciou na Idanskej ulici v mestskej časti Košice-Západ predseda petičného výboru Marcel Vrchota. Ako povedal, petičné hárky za šesť týždňov podpísalo viac ako 1500 ľudí, spoločne žiadajú aj viac zelene pre celé Košice.

Ako Vrchota uviedol, obyvateľom Terasy sa nepozdáva, že by mal vyrásť vysoký polyfunkčný dom v tesnej blízkosti ostatných bytových domov. Okrem iného by to podľa jeho slov zhoršilo letné horúčavy, keďže by išlo o ďalšiu betónovú budovu. „Zhoršil by sa aj problém so statickou a dynamickou dopravou a zhoršil by sa tiež pocit vnímania súkromia obyvateľov súčasných bytových domov," dodal s tým, že plánovaná novostavba by zatienila aj susediaci bytový dom na Moldavskej ceste.

„Petíciou žiadame, aby mesto Košice našlo vhodný pozemok na zámenu, rokovalo s investorom o zámene a v prípade, že tieto rokovania dopadnú úspešne, zmenilo pre túto lokalitu územný plán na verejnú zeleň," vysvetlil Vrchota.

Stop zahusťovaniu

Pripomenul, že v petícii tiež požadujú zastavenie zahusťovania MsČ Košice – Západ a stavebnú uzáveru všade tam, kde pripravovaný nový územný plán počíta s verejnou zeleňou.

Investor Miroslav Kacej z K.M. Trade, s.r.o. pre TASR uviedol, že dohodu nevylučuje. „Sme ochotní urobiť kompromis v prípade, že na stôl dostaneme napríklad nejaký iný pozemok, ktorý bude vhodný na výstavbu a kde nebudú iní petičiari," dodal. Hovorí však, že v tomto prípade je na spoločenské pripomienky zrejme neskoro, keďže na danej ploche je podľa územného plánu výstavba možná už niekoľko rokov a v týchto dňoch by malo byť už vydané aj územné rozhodnutie o výstavbe bytového domu zloženého z veže s ôsmimi nadzemnými podlažiami a z veže so štyrmi nadzemnými podlažiami.

Kacej tiež uviedol, že ako investor dodržal všetky potrebné normy a vyhlášky. „Nikoho nebudeme tieniť, lebo sme museli splniť aj vyhlášku o svetlotechnike. Stavba bude estetická a užitočná svojou občianskou vybavenosťou. Počítame s podzemným parkoviskom, aby sme zabrali čo najmenej zelenej plochy, vonku bude len osem státí pre návštevy," reagoval s tým, že pôjde o jediný projekt v Košiciach s plne funkčnou zelenou strechou, na ktorej budú vysoké stromy.

Vyjadria sa v termíne

Mesto Košice sa k petícii proti výstavbe a k zachovaniu zelene vyjadrí neskôr. *** „Na základe zákona má mesto 30 pracovných dní na vybavenie petície, odpovedať na novinárske otázky v tejto veci preto nebudeme skôr, ako dostane, v zmysle zákona o petičnom práve, oficiálne stanovisko petičný výbor,"*** uviedla pre TASR hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová. Podľa jej slov v rámci lehoty na vybavenie prechádza každá petícia dôkladným posúdením odborných útvarov magistrátu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM