František Varga Rôzne

Petrovi ruku odrezanú cirkulárkou prišili

Chirurgovia z kliniky úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice ročne prišijú oddelené končatiny v priemere piatim pacientom.

Viac ako sedem hodín trvala operácia, pri ktorej pracovníci Kliniky úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice replantovali pravú hornú končatinu 33-ročnému pacientovi. Ako dnes informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, Peter Giňovský si ju na sklonku minulého roka odrezal, keď pílil drevo na cirkulárke v mieste asi 10 centimetrov nad lakťovým kĺbom. Zranenie bolo navyše skomplikované tým, že amputát bol dorezaný pílou, pričom šlo o etážovité poranenie ciev a nervov. Ruku sa však podarilo prišiť späť.

„Najprv bolo potrebné ošetriť poškodené mäkké tkanivo, potom sa stabilizoval kostný skelet titánovou dlahou, spojili sme cievy, svalstvo a nervy a nakoniec sme prekryli kožným krytom všetky mäkké štruktúry. Okrem replantácie odrezanej končatiny bola potrebná aj takzvaná revaskularizácia poraneného predlaktia, kde došlo k poškodeniu ciev a nervov,“ vysvetľuje chirurg Tomáš Ristvej, ktorý pacienta 13. decembra operoval. Všetky štruktúry sa skúsenému operatérovi podarilo spojiť a ruka sa ujala. Ako uviedla Oravcová, dnešná kontrola ukázala, že hojenie prebieha normálne a pacient už mohol začať s intenzívnou rehabilitáciou.

„Verím, že časom sa mi podarí ruku rozcvičiť natoľko, že bude plniť všetky funkcie ako pred zranením, aj keď s istým obmedzením asi musím počítať. Som veľmi šťastný, že sa končatinu lekárom podarilo zachrániť, patrí im moja veľká vďaka, ktorá sa ani nedá vyjadriť slovami,“ povedal Peter Giňovský.

Podobných prípadov zaznamenajú pracovníci kliniky úrazovej chirurgie niekoľko do roka. Takzvanú veľkú replantáciu (prišitie oddelených končatín) potrebuje v tejto nemocnici každý rok asi päť pacientov a revaskularizáciu (spojenie prerušených ciev a nervov) okolo 15 až 20 pacientov.

Zdroj: Webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM