Eva Mikulová Správy

Platnosť rezidentských parkovacích kariet by mala byť predĺžená

V metropole východu sa v rámci opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu neplatilo medzi 1. aprílom až 31. májom 2020 za parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Platnosť rezidentských parkovacích kariet by mala byť predĺžená
Zdroj: TASR

Cieľom bezplatného parkovania bolo obmedziť počty ľudí v električkách a autobusoch a uprednostniť osobnú dopravu na úkor MHD.

Ďalším dôvodom bolo zjednodušiť prístup do centra mesta pre tých, ktorí nezištne pomáhali nielen seniorom, ale aj ďalším ľuďom z ohrozených skupín obyvateľstva.

Spomínané opatrenie prinieslo najmä v posledných dňoch jeho platnosti ťažkosti rezidentom, ktorí mohli mať problém zaparkovať vo svojej lokalite.

Primátor mesta v rámci kompenzácií pre túto skupinu obyvateľov predloží na júnové mestské zastupiteľstvo návrh na zmenu Všeobecno-záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel.

Do VZN by sa s účinnosťou od 15. júla 2020 malo zaviesť prechodné ustanovenie, ktorého poteší mnohých držiteľov parkovacích kariet z radov motoristov.

„Držiteľ parkovacej karty má nárok na vydanie novej bezplatnej parkovacej karty rovnakej kategórie na dobu, ktorej dĺžka je zhodná s počtom dní, počas ktorých trvala platnosť predchádzajúcej parkovacej karty v období od 1. apríla 2020 do 31. mája 2020, ak držiteľ parkovacej karty bude spĺňať podmienky na jej vydanie karty podľa tohto nariadenia. Prvý deň platnosti novej parkovacej karty nadväzuje na posledný deň platnosti predchádzajúcej karty. V rámci novely VZN pribudne aj možnosť výberu lokality v prípade tzv. hraničných obytných jednotiek, bezplatná zmena EČV pri dočasnej nemožnosti užívať vozidlo, zjednoduší sa aj preukazovanie užívania motorového vozidla na súkromné účely a sprehľadnia sa aj administratívne poplatky,“ skonštatoval primátor.

Doplnil, že v septembri by sa do spomínaného VZN mohli dostať aj zmeny ohľadom parkovania pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. „Máme za sebou viaceré stretnutia s rôznymi občianskymi združeniami, ktoré zastupujú zdravotne znevýhodnených občanov. Verím, že im nájdeme také riešenie, aby mohli byť všetci spokojní.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM