Michal Lendel Správy

Po búraní sa má stavať: Na Luníku IX mesto plánuje budovať nové byty!

Po búraní prichádza mesto s plánom výstavby bytového domu na neslávne známom sídlisku v Košiciach. Poctiví a slušní obyvatelia Luník IX sa tak môžu tešiť na nové byty, ktoré im, ak sa plány dotiahnu do zdarného konca, zabezpečia dôstojné bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Po búraní sa má stavať: Na Luníku IX mesto plánuje budovať nové byty!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na sídlisku Luník IX sa po rokoch ničenia a búrania chystá výstavba bytového domu. Ako Košice 24 informovala hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová, práve prebieha analýza a príprava podkladov k žiadosti k čerpaniu európskych zdrojov z minulého rozpočtového obdobia.

Kto to zaplatí?

„Financovanie výstavby bude z 95 % zabezpečené zo zdrojov EÚ a zvyšných 5% zo zdrojov mesta, ktoré sa mesto pokúsi refinancovať zo zdrojov úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske menšiny," uviedla hovorkyňa. Termín výstavby bude závisieť od schválenia žiadosti a priznania finančného príspevku.

Bytový dom by mal mať tri podlažia a dokopy by v ňom malo byť 12 bytov s výmerou od 37 do 54 štvorcových metrov. „Každý žiadateľ bude preverený prostredníctvom referátu sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice a evidencií správcu majetku mesta Košice (BPMK),“ dodala Viktorínová.

Nájomné byty mimo Luníka

Dôstojné bývanie sa bude mesto snažiť zabezpečiť aj inde v Košiciach. Navrhovaná je výstavba nájomných bytov bežného štandardu, s predpokladanou priemernou podlahovou plochou bytov v dome od 50–56 m2. Plánovaný počet bytových jednotiek je 32, z čoho bude osem 1-izbových a dvadsaťštyri 2-izbových bytov.

Stavby majú byť ekologické a úsporné, čo znamená, že výška mesačných nákladov bude prijateľná pre mladé rodiny. Budúcimi nájomcami plánovaných bytov by mali byť práve mladé zamestnané rodiny vo veku do 35 rokov s jedným, prípadne dvoma deťmi, ktoré si nemôžu dovoliť obstarať bývanie na voľnom trhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM