Zuzana Vajayová Rôzne

Po rokoch sa Nabucco vracia do Štátneho divadla

Po piatich rokoch sa na doska košického Štátneho divadla (ŠD) vracia jedna z najhranejších opier Giuseppe Verdiho Nabucco.

Známy príbeh z biblických časov s geniálnou hudbou velikána romantizmu má ambíciu opäť sa stať hitom, podobne ako pri predchádzajúcich košických naštudovaniach. Pomôcť tomu má medzinárodný tím sólistov, ale aj netradičný stret generácií v realizačnom tíme, keď réžiu mal v rukách legendárny český režisér Václav Věžník a dirigentskú taktovku hudobného naštudovania mladý talentovaný český dirigent Jakub Židek.

Pre Václava Věžníka to nie je prvá spolupráca s košickým súborom. Tento vyše osemdesiatročný režisér v ŠD v minulosti naštudoval viaceré opery, naposledy v roku 2007 Verdiho Maškarný bál. Věžník už takmer šesť desiatok rokov pôsobí v Janáčkovej opere v Brne a v Českej republike nie je jediné profesionálne operné divadlo, s ktorým by nespolupracoval. V zahraničí patrí k najuznávanejším českým operným tvorcom a predovšetkým v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch pravidelne úspešne pôsobil v prestížnych európskych operných domoch. „Pre mňa je to pocta a výzva skúsiť si s košickými umelcami ďalšie spracovanie tejto známej opery. Zameral som sa najmä na spracovanie biblického príbehu, pretože si myslím, že práve dnes je doba, keď by ľudia mali znovu žiť podľa desatoro,“ povedal Věžník.

Jakub Židek patrí k nastupujúcej generácii operných dirigentov v Čechách. Má za sebou niekoľko operných, muzikálových a operetných naštudovaní predovšetkým v Národnom divadle moravsko-sliezskom v Ostrave či Sliezskom divadle v Opave. Ponuka naštudovať v Košiciach Nabucca bola pre neho tiež veľkou výzvou. „Doteraz som sa k Verdimu čo sa týka naštudovania nedostal. V Košiciach som ostal prekvapený kvalitou orchestra, ale napríklad aj divadelnou budovou, ktorá má vynikajúcu akustiku, “ zdôveril sa Židek. Spoluprácu s režisérom Věžníkom považuje mladý dirigent za obrovskú skúsenosť. „On toho vie o opere veľmi veľa a patrí ku klasickej režisérskej škole. Aj v sólistickom obsadení sú speváci, ktorí majú s Verdim obrovské skúsenosti, veď pán Haan spieval Nabucca už viac ako 400 krát, takže aj od nich sa mám čo učiť, najmä pri diskusiách o interpretácii,“ dodal Židek.

Podľa dramaturgičky Opery ŠD Košice Lindy Keprtovej má najnovšie naštudovanie Nabucca vynikajúce obsadenie. Stretli sa v ňom nielen domáci sólisti, ale aj viacero zaujímavých hostí z blízkeho či vzdialeného zahraničia. V postave Nabucca sa okrem už Košičanom známeho Ludovica Kendiho predstaví aj sólista brnenského Národného divadla a držiteľ Ceny Thalie za rok 2010 Richard Haan, v postave Zachariáša budú alternovať sólista Maďarskej opery v rumunskom Kluži Árpád Sándor a sólista Slovenského národného divadla Gustáv Beláček. V postave Abigail sa okrem domácej Tatiany Paľovčíkovej – Paládiovej predstaví sólistka Moravského divadla v Olomouci Magda Málková a austrálska sopranistka Louise Hudson, ktorá práve v Košiciach v roku 2004 absolvovala svoju premiéru v v európskych operných domoch.

Uvedenie Nabucca v piatok 21. októbra v Historickej budove ŠD Košice bude prvou premiérou tejto sezóny, ktorú divadlo ponúka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM