Rôzne Video

Počas Letnej univerzity vody v Košiciach vzniká dažďová záhrada aj hrádzky, VIDEO

Dažďovú záhradu či prekladané hrádzky buduje tento týždeň viac ako 50 účastníkov prvého ročníka Letnej univerzity vody v Košiciach.

Zdroj: Dnes24.sk

Jej cieľom je rozvíjať praktické a teoretické vedomosti o implementácii projektov zadržiavania dažďovej vody v krajine na ozdravovanie klímy. Pre TASR to uviedol predseda občianskeho združenia MVO Ľudia a voda Michal Kravčík.

Vodná paradigma

Súčasťou päťdňového kurzu sú prednášky o základných princípoch novej vodnej paradigmy, o tom ako zvyšovať zásoby vody v poškodenej krajine či ako zadržať dažďovú vodu v meste i v lese.

Účastníci kurzu realizujú dažďovú záhradu v areáli Základnej školy Hroncova v Košiciach a niekoľko prekladaných hrádzok stavajú v košických mestských lesoch. Ide o aktivitu v rámci európskeho programu Erasmus+. Zapojili sa do nej mladí ľudia zo Slovenska, Poľska, Anglicka či z Francúzska.

Chcú ju každý rok

„V pondelok (8. 7.) absolvovali teoretické vzdelávanie, kde sa hovorilo o tom, prečo chrániť vodu alebo ako ozdravovať klímu. Teraz sme v teréne, kde sme začali robiť hrádze v lese a pracovali sme na vodozádržných opatreniach. Druhá skupina robila dažďovú záhradu. V stredu (10. 7.) sa vystriedajú. Chceme tak vybudovať systém vodozádržných opatrení, ktoré by mali byť ukážkou toho, ako vylepšovať vodnú bilanciu v krajine. Získané poznatky by si mali zúčastnení vziať so sebou,“ povedal Kravčík.

Cieľom je podľa neho urobiť z tejto iniciatívy tradíciu a organizovať Letnú univerzitu vody každoročne ako súčasť programu obnovy krajiny, ktorý schválil Košický samosprávny kraj vlani v októbri.

Letná univerzita vody
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM