Rôzne

Košická noc múzeí a galérií predstaví mesto v čase, uvidíte aj hokejové medaily

Viaceré kultúrne inštitúcie sa zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. V sobotu (18. 5.) od 17.00 h do polnoci budú Košice žiť jednu noc aj históriou.

Ilustračný obrázok k článku Košická noc múzeí a galérií predstaví mesto v čase, uvidíte aj hokejové medaily
3
Galéria

Východoslovenské múzeum (VSM) ponúkne v Historickej účelovej budove okrem iných prehliadku výstavy „Košice 1918 – 1938. Zrod metropoly východného Slovenska – Mesto a čas," v rámci ktorej sa bude konať aj workshop s názvom Vytvor si Štefánikov denník.

Poďte do Miklušovej väznice

Sprístupnená bude tiež Miklušova väznica, pred ktorou sa od 15.00 h uskutoční podujatie Návšteva stredoveku. Ukončí ju ohňová šou. Otvorená bude tiež samotná Katova bašta, ako aj pamätný dom Františka II. Rákocziho Rodošto i Dom remesiel. „Lákadlom budú tiež medaily tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji. Zlatú, striebornú aj bronzovú si bude možné pozrieť od soboty (18. 5.) do nedele 26. mája vo vestibule VSM na Námestí Maratónu mieru," povedala Katarína Ščerbanovská z VSM.

Východoslovenská galéria si pripravila komentované prehliadky priestorov, do ktorých sa verejnosť bežne nedostane. Vstup do Reštaurátorského ateliéru, Knižnice a Depozitára bude limitovaný.

Deti čaká Kreatívny labyrint a dospelých diskusie o príprave výstavy či audiovizuálny performance súčasných umelcov Borisa Sirku a Jozefa Tušana.

Detská železnica návštevníkov vyzdvihne historickým autobusom na Námestí Maratónu mieru, urobí krátky okruh po meste a odvezie ich do stanice Čermeľ. Chýbať nebude dobová tlač s názvom Čermeľský hlas, v ktorej budú historické fotografie Košíc.

Bude sa aj maľovať

Do Košickej noci múzeí a galérií sa zapojí i Slovenské technické múzeum (STM), ktoré oslávi storočnicu Fordu T premietaním retro grotesiek na nádvorí múzea. Otvorené bude i Planetárium. Fanúšikovia športu si prídu na svoje na mimoriadnej výstave 90 rokov slovenského hokeja, ktorá je pre veľký záujem od utorka do 26. mája k dispozícii verejnosti dlhšie, a to od 9.00 do 19.00 h. Letecké múzeum zas sprístupní lietadlo vládnej letky Vládny špeciál TU-154. „Ponúkame aj veľa súťaží, workshopov a iných atrakcií," povedal za STM Ján Melich.

V Múzeu Vojtecha Löfflera návštevníci spoznajú históriu Starého mesta prostredníctvom fotografií Alexandra a Stanislava Jiroušeka, no stretnú sa aj s komiksovými diela Rada Repického. „Počas celého večera bude priamo v múzeu maľovať, pôjde o street art. Zaujímavé budú i komiksové duely," uviedla riaditeľka múzea Milena Gašajová.

Steel Park opäť ponúkne možno spoznať metalurgické procesy, ktoré pomáhali tvoriť tvár Košíc. Fanúšikovia optických ilúzií si v Budove Bravo prídu na svoje na výstave Klamárium či v Záhadnom svete Arduino.

Noc v Galérii ÚĽUV sa bude niesť v znamení dreva – okrem výstavy drevených výrobkov budú majstri predvádzať aj ich výrobu.

Výtvarníčka Júlia Zelená vo svojom odevnom ateliéri zachytí prelomové obdobia vizuálnych zmien odevov od jaskynných malieb až po súčasnosť.

V Malej galérii Alexandra Eckerdta budú vystavené aj knižné značky exlibris" z Medzinárodnej súťaže v Prahe 2018, doplnené knižnými značkami východoslovenských autorov.

Múzeá otvárajú svoje brány o 17.00 h, areál Katovej bašty o dve hodiny skôr. Po prvýkrát bude program dostupný v tlačenej forme aj v anglickom jazyku. Kompletný program je dostupný na stránke www.visitkosice.org.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM