Alexandra Kolínská Rôzne

Počasie neprialo ani košickej zoo: V lete prišlo o tisíce ľudí menej!

Návštevnosť v Zoologickej záhrade v Košiciach počas hlavnej sezóny v rozhodujúcej miere ovplyvnilo počasie. ZOO tak prišla toto leto o tisíce návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Počasie neprialo ani košickej zoo: V lete prišlo o tisíce ľudí menej!
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Od júna do augusta zavítalo do nej 121 000 ľudí, pričom najsilnejší bol august. Informovala o tom hovorkyňa košickej zoo Eva Malešová.

Doplnila, že v auguste brány zoo prekročilo rovnako ako vlani 46.000 návštev­níkov. „Spomedzi letných mesiacov bol najslabší júl, keď do zoo zavítalo necelých 35.000 návštev­níkov, teda o 13.000 menej ako v predchádzajúcom roku. Menej návštevníkov prišlo aj v júni,“ dodala Malešová.

Výkyvy počasia sa podľa nej odzrkadlili nielen na návštevnosti, ale aj prevádzke. „Búrky, ktoré sa v lete niekoľkokrát prehnali záhradou, si vyžiadali viac práce zo strany technického i záhradníckeho oddelenia. Zamestnanci záhrady museli operatívne z návštevníckych trás odpratávať polámané konáre i nánosy blata,“ uviedla.

Septembrová návštevnosť sa vyvíja veľmi priaznivo. Súčasných 17 000 návštevníkov je porovnateľných s mesačnou bilanciou vlaňajška. Od začiatku roka prišlo do košickej zoo takmer 190 000 ľudí, teda s najväčšou pravdepodobnosťou tu privítajú aj v tomto roku dvestotisíceho návštevníka. Od začiatku roka sú lákadlom mláďatká kopytníkov, vtákov, ale aj plazov či primátov, najmä v rodine makakov magotov. Na krst jedného z nich sa návštevníci môžu tešiť už 4. októbra, keď zoo opäť oslávi Svetový deň zvierat.

Záver letnej sezóny priniesol zoologickej záhrade úspech aj na medzinárodnom poli. EARAZA (Európsko-ázijská asociácia zoologických záhrad) prijala košickú zoo za plnoprávneho člena. „Výhody tohto členstva sa premietnu v zoologickej záhrade už na budúci rok, keď v novovybudovanom výbehu Altaj budú môcť návštevníci obdivovať kozorožce sibírske, ktoré dovezieme z Moskvy. Novým výbehom rozšírime expozičné priestory zoo,“ uzavrela Malešová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM