Zuzana Vajayová Rôzne

Počasie skomplikovalo dopravu - 1. stupeň zimnej údržby

Prvý stupeň zimnej údržby vyhlásil v stredu (1.12.) vedúci oddelenia Správy komunikácii Magistrátu mesta Košice (SK MMK) z poverenia riaditeľa MMK.

Podľa Kataríny Jantošovičovej z komunikačného referátu magistrátu ide o situáciu, v ktorej sa vykonáva zimná údržba ciest v mimoriadnych poveternostných podmienkach.

„Pri vyhlásení tohto stupňa sa aktivizovala dodávateľmi dostupná mechanizácia a pracovné sily. V noci bolo na mestských cestách 14 sypačov, 6 traktorov a 2 multikáry. Sprejazdňovali a posýpali sa hlavné ťahy, na ktorých premáva mestská hromadná doprava a kritické komunikácie v svahovitých terénoch na sídliskách Dargovských hrdinov, Ťahanovce, Západ, Sever a Juh,“ priblížila situáciu Jantošovičová.

V stredu (1.12.) po 15.00 h začali podľa hovorkyne Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Moniky Murovej meškať autobusy MHD od 5 do 10 minút pre vznikajúce kolóny na všetkých cestách. „V dôsledku počasia sa spomalila celá doprava. Vo večerných hodinách sa DPMK rozhodol posilniť nočnú trolejbusovú aj električkovú dopravu. Spolu jazdilo v noci 6 trolejbusov, ktoré odstraňovali ľad z trolejového vedenia. Trolejbusy ráno problémy nemali a jazdili bez väčšieho zdržania,“ priblížila situáciu Murová. Podľa nej bola zložitejšia situácia v električkovej doprave. Napriek tomu, že v stredu od 23.00 h jazdilo po všetkých tratiach koľajovej dopravy 6 električkových súprav, extrémne počasie spôsobovalo namŕzanie trolejového vedenia ale aj samotných koľajníc. „Najzložitejšia bola situácia na rýchlodráhe v smere do U. S. Steelu, kde bol v dôsledku poveternostných podmienok ľad na troleji, pantografoch a koľajniciach v hrúbke 1,5 centimetra.

V čase od 4.00 do asi 5.00 jazdili električky s polhodinovým meškaním, nakoľko rýchlodráha bola neprejazdná. DPMK preto posilňoval dopravu náhradnými autobusmi,“ uviedla hovorkyňa DPMK, podľa ktorej sa situácia čiastočne zlepšila dnes približne o 7.00 h. „Električky meškali už len 15 minút a DPMK posilnil dopravu o ďalších 11 autobusov. Zdržanie mali aj niektoré električky v meste.

Autobusová doprava jazdila podľa Murovej bez väčších problémov. Situáciu skomplikovala dopravná nehoda v mestskej časti Krásna nad Hornádom, ktorá spôsobila výrazné meškanie liniek 52, 13 a 28. Celá cestná doprava bola v úseku zablokovaná od 6.20 do 7.45 h. Krízový operačný štáb v Košiciach zasadal aj dnes ráno. Rozhodol, že počas dnešného dňa bude 150 ľudí ručne čistiť kritické chodníky vo svahovitých terénoch a zastávky MHD. Na čistenie chodníkov nasadili všetku dostupnú takzvanú malú techniku (traktory, multikáry a rozmetávače). „Vnútrosídliskové komunikácie budú čistiť a posýpať aj počas dňa, keď sa väčšina ciest uvoľní od zaparkovaných áut, ktoré tvoria prekážku pri ich čistení,“ podotkla hovorkyňa MMK, ktorá žiada chodcov, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti vyhli ešte neočisteným chodníkom v kopcovitých terénoch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM