Samospráva

Počet mestských častí sa nezmení: Mesto chce šetriť inde... bude sa to týkať platov!

Snaha vedenia mesta Košice znížiť počet mestských častí narazila na odpor. Redukciou by mesto dokázalo ušetriť nemalé finančné prostriedky. Rada starostov mesta však na dnešnom rokovaní s primátorom odmietla všetky návrhy.

Ilustračný obrázok k článku Počet mestských častí sa nezmení: Mesto chce šetriť inde... bude sa to týkať platov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Počet 22 mestských častí v Košiciach sa najbližšie roky nezmení. Rada starostov mesta na dnešnom rokovaní s primátorom Richardom Rašim odmietla návrhy na zníženie tohto počtu, čo by znamenalo úsporu finančných prostriedkov.

K dohode nedošlo…

„Rada starostov prerokovala predložené návrhy k redukcii počtu mestských častí v Košiciach, nenašla spoločný konsenzus k týmto návrhom a v súčasnosti odporúča zachovať doterajší systém dvojstupňovej samosprávy,“ uviedol pre novinárov predseda rady Rudolf Reštei. Sám pritom konštatoval, že súčasný stav s počtom mestských častí je z hľadiska financií a riešenia ich chodu alarmujúci. Košice by mohli mať podľa neho deväť až 14 mestských častí.

Primátor Raši kritizoval postoj starostov a súčasný model samosprávy v meste označil za dlhodobo neudržateľný. „Preto sme rozhodnutí pokračovať v šetrení na Magistráte mesta Košice, ale aj v mestských častiach. Navrhneme také úsporné opatrenia, aby finančné zdroje, ktoré mali byť ušetrené redukciou mestských častí, boli ušetrené znížením prevádzkových nákladov mesta a jeho mestských častí. Bude sa to týkať platov všetkých poslancov, ako aj môjho platu,“ uviedol. Ušetriť by sa podľa Rašiho mali celkovo dva milióny eur ročne.

Redukovať sa bude počet poslancov …

Aby sa počet mestských častí mohol zmeniť s účinnosťou od nasledujúceho volebného obdobia, muselo by rozhodnutie schváliť mestské zastupiteľstvo na rokovaní 16. decembra. Pre chýbajúci konsenzus tak reálne k zmene môže dôjsť až od konca roka 2018.

Starostovia sú však naďalej za posilnenie kompetencií mestských častí na úkor mesta. Primátor to odmieta s tým, že by to znamenalo zabetónovanie súčasného stavu bez akejkoľvek zmeny. „Zástancovia posilnenia kompetencií mestských častí pritom neprišli so žiadnym návrhom, ako by mestské časti prevzali nielen kompetencie, ale aj staré dlhy, úvery, súdne spory, záväzky a dlhodobé zmluvné vzťahy mesta Košice,“ povedal Raši.

Primátor chce ísť pri finančných úsporách pri znížení platov poslancov v budúcom roku cez mestské zastupiteľstvo. Súčasťou šetrenia je aj novela zákona o Košiciach, ktorou sa zredukoval počet poslancov mestského zastupiteľstva, ako aj všetkých miestnych zastupiteľstiev. Na ich platoch sa podľa magistrátu ušetrí takmer 500 000 eur ročne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM