Michal Lendel Správy

Boj s neplatičmi na cintorínoch: Dlžníkom nálepkujú hroby, chystá sa to aj v Košiciach?

Problémy s neplatičmi za hrobové a urnové miesta riešia viaceré mestá po svojom. V niektorých z nich začali zamestnanci krematórií a cintorínov označovať nezaplatené hrobové miesta nálepkami. Zisťovali sme, aká je situácia s dlžníkmi v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Boj s neplatičmi na cintorínoch: Dlžníkom nálepkujú hroby, chystá sa to aj v Košiciach?
Zdroj: TASR

S príchodom sviatku Dušičiek sa okrem pietnych spomienok na našich zosnulých do popredia tlačí téma hrobových a urnových nájmov. Problematický výber peňazí za hrobové miesta majú na zodpovednosti prevádzkovatelia cintorínov. No ich príjmy podľa slov konateľa firmy spravujúcej v Košiciach najväčšie cintoríny Karola Kačmáryho nepostačujú.

Košice nenasledujú príklad Bystrice

Mestá ako Banská Bystrica, či Brezno sa rozhodli ísť proti neplatičom lepením nálepiek na hroby, ktoré nemajú uhradené poplatky na nasledujúce obdobie. A čo si vlastne sľubujú od takéhoto spôsobu upozorňovania? „Toto je náš posledný ústretový krok voči neplatičom. Nereagujú na vývesky po cintorínoch, nereagujú ani na písomné výzvy,“ informoval Pavol Bielik, vedúci Krematória a cintorínskych služieb v Banskej Bystrici.

No spoločnosť, ktorá má v správe štyri najväčšie košické cintoríny s počtom 38 000 hrobových miest, sa v tomto roku nechystá na podobné akcie. „Platenie nájmu je dobrovoľné a nedá sa nariadiť, ani vymáhať. Pravdou je, že čoraz viac nájomcov nemá o ďalší nájom záujem,“ povedal konateľ správcu cintorína. V období blížiacich sa sviatkov Dušičiek záujem o zaplatenie o čosi vzrastie, no podľa slov Kačmáryho to nie sú žiadne závratné čísla.

Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že prevádzkovatelia pohrebísk majú často neaktuálne kontakty na žijúcich príbuzných. Pri uhrádzaní poplatkov nemajú koho osloviť, keďže mnohí si nesplnili oznamovaciu povinnosť nahlásiť zmenu kontaktných údajov aj na tomto mieste.

Kvalita údržby a prevádzky cintorína tak môže byť ohrozená, keďže je priamo úmerne závislá na výške príjmov z nájomného, ktoré tvorí jediný podstatný zdroj príjmov. Pre udržanie súčasnej vyhovujúcej úrovne údržby sa musí prispievať zo zisku iných podnikateľských činností, ktoré so správou cintorína nesúvisia. „Správa cintorína sa stala stratovou po schválení nového zákona o pohrebníctve, kedy sa kompetencie prevádzkovateľom cintorínov a s tým aj súvisiacimi príjmami delegovali na prevádzkovateľov pohrebných služieb,“ uviedol Kačmáry.

Administratívne rušenie hrobových miest

V krajnom prípade, ak nebude nájomná zmluva predĺžená po zákonom stanovenej lehote, bude hrobové miesto administratívne zrušené a ponúknuté prípadnému záujemcovi. „No na plošnú fyzickú likvidáciu týchto hrobových miest nám chýbajú finančné prostriedky,“ dodal Kačmáry.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM