Správy

O dočasné útočisko v Košiciach požiadalo zhruba TRITISÍC ľudí. Zaujímajú sa o prácu

V Košiciach už požiadalo o dočasné útočisko takmer 3 000 ľudí z Ukrajiny, ktorí tu chcú prečkať túto situáciu.

Ilustračný obrázok k článku O dočasné útočisko v Košiciach požiadalo zhruba TRITISÍC ľudí. Zaujímajú sa o prácu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Informuje o tom mesto s tým, že prvú utečeneckú vlnu má za sebou. Kým sa počas uplynulého týždňa v centre pomoci utečencom na kúpalisku Červená hviezda v niektorých dňoch vystriedalo 2 500 ľudí, momentálne sa ich počet ustálil zhruba na 500 ľudí denne.

Utečencov ubúda

Kým predtým tam prichádzali ľudia, ktorí mali v Európskej únii nejaké zázemie, podľa splnomocnenca mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Romana Dohoviča sú to teraz skôr ľudia z východnej časti Ukrajiny, ktorí utekajú pred hrôzami vojny.

V súvislosti s tými, ktorí požiadali o dočasné útočisko, podľa neho vyvstáva otázka, ako im pomôcť začleniť sa do života. „Títo ľudia dávajú aj nášmu mestu potenciál rozvoja. Preto je dôležité zamerať sa na to, ako im pomôcť nájsť zamestnanie a umiestniť deti do škôl,“ skonštatoval.

Ponuka práce

Mesto je podľa primátora Jaroslava Polačeka pripravené pomôcť každému utečencovi, ktorý príde do mesta alebo bude cezeň prechádzať. Keďže sa viacerí zaujímajú o možnosť zamestnať sa, do pondelka (28. 3.) očakáva požiadavky mestských podnikov na pracovné pozície, ktoré sú vhodné pre odídencov z Ukrajiny. „Prioritou však pre nás, pochopiteľne, zostávajú záujmy nášho mesta a jeho obyvateľov a skvalitňovanie ich života. Zároveň budeme štátne orgány žiadať o preplatenie všetkých oprávnených nákladov, ktoré nám kvôli utečencom vznikli,“ uviedol.

Na Krízovom štábe sa hovorilo aj o zmenách pri poskytovaní finančných príspevkov na zabezpečenie pobytu utečencov, kde samosprávy dostanú 14 eur denne na ich režijné náklady súvisiace so zabezpečením ubytovania, stravy a ďalších výdavkov. Mesto chystá verejné obstarávanie na spoločnosť, ktorá bude v nasledujúcich týždňoch dodávať stravovacie služby.

Výmena hrivien

Dočasné útočisko si utečenci v hotspote na Červenej hviezde nevybavia. Registrácie dočasného útočiska poskytuje oddelenie cudzineckej polície na Triede SNP v Košiciach. K dispozícii je od pondelka do nedele v časoch od 7.00 do 19.00 hod. Ani tu si ho ale nevybavia všetci.

Ako pripomenul prednosta Okresného úradu v Košiciach Martin Seman, toto pracovisko je určené len pre tehotné ženy, rodiny s deťmi, kde aspoň jedno dieťa má do šesť rokov, seniorov nad 65 rokov a iné zraniteľné osoby. „Pre ostatných bude zabezpečená preprava do veľkokapacitných centier v Michalovciach alebo Humennom,“ doplnil.

Utečenci, ktorí si potrebujú vymeniť hrivny za eurá už môžu využiť aj služby zmenárne na železničnej stanici. Okrem nej zamieňa hrivny aj zmenáreň v OC Galéria na Toryskej. Mobilná zmenáreň by mohla časom pribudnúť aj v hotspote na Červenej hviezde.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM