Michal Lendel Správy

Pod Hlavnou ulicou vznikne atraktívne múzeum: Na svoje si prídu všetci milovníci parádneho vína!

Na mapu pozoruhodností Košíc sa čochvíľa môže dostať nové múzeum, ktoré bude sídliť pod Hlavnou ulicou. Na úpravu priestorov archeologického komplexu dostalo mesto príspevok vyše 71 000 eur a na jeho zariadenie ďalších 25 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pod Hlavnou ulicou vznikne atraktívne múzeum: Na svoje si prídu všetci milovníci parádneho vína!
Zdroj: TASR

Mesto sa rozhodlo upraviť ľavé krídlo priestorov Dolnej brány pod košickou Hlavnou ulicou pre účely Múzea Tokajskej vínnej cesty. Pred časom podpísalo vedenie mesta zmluvu o diele so zhotoviteľom projektu – spoločnosťou FORMAT-PM, ktorá za vykonanú prácu zinkasuje 71 751,28 eur aj s DPH.

Ako Košice 24 informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, ide o finančný príspevok z programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko-Slovensko 2007 – 2013, ktorý má slúžiť na úpravu vnútorného priestoru múzea. „Na zariadenie, vybavenie múzea máme k dispozícii ďalších 25 000 eur,“ doplnila hovorkyňa.

Múzeum ponúkne po jeho dokončení návštevníkom expozíciu predstavujúcu historickú tokajskú vínnu cestu prostredníctvom vinárskych potrieb, ilustračných dobových obrázkov, máp, vinárskych dokumentov. Nezabudne sa ani na jednotlivé tokajské odrody a ich opis.

Stavebné práce žiadne väčšie obmedzenia pre verejnosť neprinesú. „Ľavé krídlo Dolnej brány je samostatná časť celého komplexu, kde plánované menšie rekonštrukčné úpravy môžu prebiehať aj pri prevádzke ostatných priestorov,“ uviedla Viktorínová, ktorá doplnila, že nové košické múzeum by malo byť verejnosti sprístupnené začiatkom októbra tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM