Zuzana Vajayová Rôzne

Podanie pre zníženie platov sudcov už bolo doručené na Ústavný súd

Podanie skupiny poslancov NR SR, ktorým namietajú neústavnosť zníženia platov sudcov o 15 percent, bol dnes doručený na Ústavný súd (ÚS) SR.

Ako sa uvádza v podaní, zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky, kam patria aj platy sudcov, je v rozpore s Ústavou SR, princípom právneho štátu a navrhovatelia žiadajú pozastaviť účinnosť zákona a aby sa ÚS neriadil poradím, v akom bol návrh predložený, ale zaoberal sa nim prednostne.

„Sľubujeme si od toho výrok ÚS, že znižovanie platov sudcov je zásahom výkonnej a zákonodarnej moci do nezávislosti súdnictva, že je nad rámec Ústavy SR a že neboli splnené zákonné podmienky na znižovanie platov a že bolo porušené ustanovenie zákona o sudcoch, ktoré hovorí o tom, že funkčný plat sudcu nemožno znížiť,“ vysvetlil pre TASR poslanec Smeru-SD Róbert Madej. Zároveň predpokladá, že oprávnené nároky na pôvodnú výšku platov sudcov budú naplnené. Smer-SD sa opiera o nález ÚS SR, ktorý v minulosti vyhlásil odopieranie nárokov sudcov na 13. a 14. plat za protiústavné, a tiež zákon, ktorý ustanovuje, že funkčný plat sudcu nie je možné znížiť. Madej si myslí, že ak sudcovia majú rozhodovať nezávisle a nestranne, nemôže byť ich odmeňovanie viazané na schodok štátneho rozpočtu. Jednak preto, že tento schodok nemôžu ovplyvniť, ale aj preto, že môžu rozhodovať v kauzách, ktoré môžu mať dosah na štátny rozpočet. „Ak má rozhodnúť nestranne, tak nemôže byť ovplyvňovaný svojím odmeňovaním a výškou odmeňovania podľa toho, ako rozhodne v kauzách, ktoré vplyv na štátny rozpočet majú,“ uviedol Madej. Okrem strany Smer-SD má už ústavnú sťažnosť pre zníženie platov sudcov pripravenú aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Nedávno adresovalo takmer 250 sudcov Národnej rade SR a vláde SR petíciu, v ktorej žiadajú, aby im boli vrátené také platy, aké mali pred novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Sudcom klesli platy o desať percent, tvrdia, že nezákonne. Argumentujú tým, že jednou z garancií nezávislosti súdnictva je aj materiálna nezávislosť samotných sudcov. Dôvodom na zníženie ich príjmov vraj nemôže byť ani ťaživá sociálna a hospodárska situácia štátu. „Zákon o sudcoch stanovuje, že plat sudcu sa nemôže znížiť s výnimkou jeho disciplinárneho postihu. Táto zákonná ochrana výšky platov sudcov je dôležitou materiálnou garanciou nezávislého postavenia sudcov a oddelenia moci súdnej od moci výkonnej a zákonodarnej,“ povedala organizátorka petície Katarína Javorčíková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM