Lukáš Mano Rôzne

Podceňovanie hygieny je hazard

Nepodceňujme!

Podceňovanie hygieny a správneho umývania rúk patrí k najbežnejším a najrozšírenejším spôsobom, ako na seba, resp. na iných preniesť vírusové ochorenia. So správnym a častým omývaním dlaní a prstov by sme mali začať v útlom detstve. Mnohým deťom však chýbajú základné hygienické návyky. Na napravovanie chýb však nikdy nie je neskoro, pretože baktérie a infekcie nemá nikto v láske.

**Nepodceňujme! **

Ako si mám správne umývať ruky?

  1. Najprv si ruky namočte a aplikujte tekuté alebo tuhé mydlo,
  2. Mydlo odložte na príslušné miesto, aby z neho stiekla voda,
  3. Mydlo napeňte po celej ploche rúk a ruky dôkladne vydrhnite, pokračujte 10 až 15 sekúnd,
  4. Ruky si dôkladne opláchnite a utrite.

Kombinácia mydla a drhnutia rúk zvyšuje šancu odstrániť baktérie dôkladne. Výskumy odhadujú, že jeden z troch ľudí si po návšteve toalety neumýva ruky. Uvedené rady sú teda dôležité ak sa pohybujete mimo domu. Pravidelným umývaním rúk znížite náklady na lekára a liečenie. Ruky by ste si mali umývať prípadne dezinfikovať opakovane počas dňa. Pravdepodobne častejšie, ako to robíte teraz, pretože baktérie sú voľným okom neviditeľné a bez zápachu, neviete teda, kde sa skrývajú. Je obzvlášť dôležité umyť si ruky v nasledujúcich prípadoch: • pred, počas a po príprave jedál, • pred jedlom a po použití toalety, • po kontakte so zvieratami alebo ich výkalmi, • ak máte špinavé ruky a častejšie v prípade, že obývate domácnosť s chorým človekom.

Deti

Podľa viacerých prieskumov, veľké percento absencií školopovinných detí na vyučovaní, počas školského roka, majú na svedomí rôzne infekcie a ochorenia, ktorých počet by sa dal výrazne eliminovať, keby sme naučili naše deti správne a hlavne pravidelne si umývať ruky. Malé deti sú viacej náchylné na získanie rôznych infekcií z viacerých dôvodov – ich imunitný systém ešte nie je úplne vyvinutý, trávia veľa času v skupine iných detí, kde sa infekcie šíria rýchlejšie – a správaním, akým je cmúľanie prsta, vkladanie hocičoho do úst a podobne. Proti nesprávnej hygiene môže bojovať každý z nás – dobrým príkladom a upozorňovaním ostatných. Hazardovať s vlastným zdravím sa nikdy nevypláca.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM