Zuzana Vajayová Rôzne

Podľa riaditeľa P. Himiča čaká Štátne divadlo "diétna" sezóna

Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach má pred sebou „diétnu“ sezónu. Uviedol to dnes riaditeľ divadla Peter Himič. „Znamená to menší počet premiér. Namiesto zvyčajných desať ich bude len sedem.

Znamená to však aj menej peňazí na tvorbu a Malá scéna nepripravuje premiéry, pretože ju čaká rekonštrukcia,“ povedal.

Zdôraznil však, že diétna sezóna neznamená obmedzenia v dramaturgickom pláne a obsahu premiér. „Rozhodli sme sa síce pre menší počet, ale minimálne takú, či lepšiu kvalitu, ako v minulosti,“ doplnil Himič. Upozornil na to, že v divadle zatiaľ nevedia s akým rozpočtom môžu počítať, prízvukoval ale, že bez dotácií sa jesenná časť budúceho roka nebude dať zvládnuť.

„Škrty pokračujú. Je to bohužiaľ tak, ako v celom štáte. Tento rok máme nesmierne finančné problémy. Predstava ministerstva financií, že možno všade prepustiť 10 percent zamestnancov je mylná. U nás je to jednoducho nemožné. Museli by sme zrušiť nejaký súbor, alebo časť súboru. Plošné riešenia sú najhoršie. Tak sa s tým boríme od začiatku roka. Na tvorbu máme omnoho menej zdrojov ako v predošlom roku. Odráža sa to aj na príprave nových premiér. Ešte v máji sme nevedeli, či na jeseň bude mať opera vôbec premiéru. Len vďaka mimoriadnej dotácii ministerstva kultúry, v rámci prioritných projektov, môže opera v októbri premiérovať. Takto sa veľmi ťažko plánuje. Nehovoriac o tom, že nemôžete rokovať s nikým, kým nemáte potvrdené peniaze a na dobré slovo nikto nepracuje,“ spresnil riaditeľ divadla.

Počas divadelných prázdnin nastali najväčšie zmeny v súbore Opery ŠD. Do šéfovskej stoličky sa vrátil Karol Kevický. „Už v našom divadle bol šéfom opery, sám navrhol svoje vystriedanie Petrom Dvorským. Potom pracoval ako umelecký šéf operety v Moravsko-sliezkom divadle v Ostrave. Veľa dirigoval aj mimo domovskej scény. Považujem to za dostatočné umelecké a manažérske skúsenosti a tak som ho po odchode Paola Gatta oslovil,“ zdôvodnil Himič výber nového šéfa. Ten zatiaľ o výrazných zmenách v súbore neuvažuje. „Hovoriť o zmenách je azda predčasne, ale z môjho posledného osobného kontaktu s košickou operou musím s uznaním konštatovať, že opera urobila za ostatné roky nesmierny umelecky progres. Ak by som si však prial nejaké zmeny, tak sa budú týkať predovšetkým snahy o to, aby sa operný súbor prezentoval väčšou frekvenciou predstavení a svojim fanúšikom a divákom ponúkal pravidelne aspoň tri nove premiéry v sezóne. Okrem toho som rád, že súbor má po rokoch vlastného dramaturga,“ povedal Kevický.

Istými zmenami prešiel aj Balet ŠD Košice. Do novej sezóny vykročí v nezmenenom pracovnom režime a iba s malými personálnymi zmenami. Balet v novej sezóne povedie Dominik Béreš.

Už dnes je jasné, že namiesto tradičných troch jesenných premiér, budú len dve – operná a činoherná. Opera pripravuje jednu z najhranejších opier, Nabucco Giuseppe Verdiho. Činoherná premiéra bude mať zvláštnu príchuť. „Inscenáciu Jeana Anouilha Vtáčatko v réžii Ľubomíra Vajdičku s premiérou v novembri uvedieme k životnému jubileu herečky Beáty Drotárovej,“ doplnil Himič.

Okrem týchto jesenných premiér sú zatiaľ naplánované aj premiéry v druhej polovici sezóny. Opera by chcela uviesť Její pastorkyňu Leoša Janáčka a Orfea v podsvetí Jacquesa Offenbacha, činohra hru Tri v tom českého autora Jaroslava Vostrého a „Zločin a trest“ Fiodora Michajloviča Dostojevského. Balet by mal na jar pripraviť baletnú rozprávku Doktor Jajbolí. Všetky tieto plány však závisia od rozpočtových prostriedkov, ktoré divadlo dostane od štátu.

K avizovanej rekonštrukcii Malej scény Himič uviedol, že je v miernom sklze. „Nie je to vlastne ničia vina. Sú to objektívne fakty, keďže sme súčasťou jedného veľkého balíka investičných akcií v rámci projektu Košice EHMK 2013. Takže v súčasnosti ako reálny termín začiatku prác vidíme 1. január 2012. Mame všetky potrebne podklady k podaniu žiadosti do Bruselu v rámci daného operačného programu. Súčasne hľadáme možnosť, ako presunúť predstavenia z Malej scény do iných priestorov v spolupráci s mestom. V tejto veci intenzívne rokujeme s primátorom Richardom Rašim a zdá sa, že činoherci budú môcť dočasne uvádzať svoje predstavenia v priestoroch Historickej radnice“ uzavrel riaditeľ ŠD.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM