Zuzana Vajayová Rôzne

Poistenci môžu zabrániť fiktívnym výkonom kontrolou svojho účtu

Poistenci sa môžu tomu, aby na nich poskytovatelia písali fiktívne výkony brániť aktívnou kontrolou svojho účtu poistenca.

„Podľa zákona má každý poistenec právo požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca,“ povedala pre TASR Alena Michalicová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ten obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila, obsahuje výšku úhrady lekárovi a údaje o poskytnutých zdravotných výkonoch, liekoch, dietetických potravinách a zdravotníckych pomôckach či údaje o predpísanom poistnom.

„O výpis z účtu poistenca je možné požiadať písomne. V zmysle platnej legislatívy je poplatok za vydanie písomného výpisu z účtu poistenca 0,66 eura. Výpis z účtu poistenca je možné získať aj bezplatne registráciou na internetovom portáli VšZP,“ ozrejmila Michalicová. Spomedzi takmer 3,5 milióna poistencov najväčšej poisťovne vlani o výpis z účtu požiadalo 13.723 poistencov, pričom záujem o výpis rastie. V období od januára do apríla 2011 zaznamenala VšZP viac ako 7000 žiadostí o výpis z účtu poistenca.

„Vo všeobecnosti platí, že ak poistenec zistí nezrovnalosti vo výpise z účtu, môže sa obrátiť na pobočku poisťovne. Revízni lekári na základe takéhoto podnetu môžu urobiť kontrolu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ pokračovala Michalicová. Vysvetlila, že ak sa potvrdí, že išlo o fiktívne, respektíve neoprávnene vykázanú zdravotnú starostlivosť následne sa finančné prostriedky vymáhajú od poskytovateľa. V prípade závažných porušení sa poisťovňa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM