Veronika Hunyadiová Správy

Pokazené vozidlá a šoféri v karanténe. Mesto to chce riešiť požičaním autobusov

Mesto prišlo s nápadom, ako vyriešiť problémy v MHD. Obracia sa na partnerské mestá.

Ilustračný obrázok k článku Pokazené vozidlá a šoféri v karanténe. Mesto to chce riešiť požičaním autobusov
Zdroj: TASR/František Iván

Mesto Košice hľadá spôsoby na to, ako vyriešiť výpadok vodičov a vozidiel v dopravnom podniku. Uviedol to hovorca magistrátu Vladimír Fabian.

Chcú si požičať autobusy

Mesto zároveň rieši dočasné zapožičanie vozidiel. „Ešte pred niekoľkými týždňami sme sa obrátili na partnerské mestá s požiadavkou na dočasné zapožičanie vozidiel MHD do času, kým dorazia prvé nové autobusy, ktoré máme objednané. V súčasnosti máme na stole tri ponuky, ktoré vyhodnocujeme,“ uviedol Fabian. O výsledkoch budú nformovať už v najbližších dňoch.

Dopravný podnik tento týždeň oznámil, že až do odvolania nebude vypravovať približne 120 spojov viacerých autobusových liniek. Dôvodom sú časté poruchy vozidiel a tiež zvyšujúci sa počet práceneschopných vodičov.

„Nerozumieme tomu, že doteraz neboli vypísané výberové konania na ďalších šoférov, aby sa ich stavy posilnili. Dopravný podnik dostal od mesta v porovnaní s minulosťou o 10 miliónov eur ročne viac, peniaze na platy vodičov preto chýbať nemôžu,“ dodal magistrát. Zároveň vyzval vedenie podniku, aby urýchlene začali s náborom nových vodičov. Magistrát je pripravený s náborom pomôcť.

Vodičov je dosť

Podľa generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka je v súčasnosti práceneschopných približne 30 z 380 vodičov. „Už začíname cítiť aj tretiu vlnu pandémie, pretože máme reálne karantény našich vodičov,“ povedal pre TASR. Vyjadrenie magistrátu označil za nekompetentné.

Reagoval, že ak je vodič práceneschopný, na jeho miesto neprijímajú náhradníka. „Po skončení práceneschopnosti sa vráti do práce späť. Stav je naplnený, ale práceneschopnosť a tretia vlna pandémie nás už zasahuje,“ pripomenul.

Nedostatok vodičov je podľa jeho slov celoslovenským problémom, ktorý je však v DPMK podstatne menší ako v niektorých iných mestách. „DPMK má tabuľkové miesta, všetky sú obsadené,“ dodal s tým, že fluktuácia je vysoká.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM