Zuzana Vajayová Krimi Krimi

Pokračuje proces s bývalým viceprimátorom Košíc

Čítaním listinných dôkazov pokračuje dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku (ŠTS) druhým dňom hlavné pojednávanie s bývalým viceprimátorom Košíc Eugenom Č. a ďalšími dvoma spoluobžalovanými v údajnej úplatkárskej afére.

Najnovšia séria procesu je naplánovaná aj na piatok 13. mája. Mimo čítania dôkazov sa čítajú dnes pred trojčlenným senátom ŠTS aj svedecké výpovede svedkov, ktorí pred súdom nevypovedali. Nevylučuje sa, že na záver spomínanej série sa dostane proces do svojej záverečnej fázy a mohlo by sa pristúpiť k prednesu záverečných rečí, respektíve by sa mohol vyniesť rozsudok.

Vo veci sa pojednávalo koncom marca. Pred súdom čítali listinné dôkazy a opätovne vypovedal hlavný svedok a na samostatnom súdnom konaní odsúdený Maroš Merjavý.

Naposledy súd počas pojednávaní, ktoré trvali od konca januára do začiatku februára, vypočul dovedna desať svedkov. Okrem iných vtedy vypovedal aj novinár a televízny moderátor Štefan Hríb či bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Pred ŠTS na začiatku februára opätovne vypovedal spomínaný hlavný svedok v kauze výstavby bytov v Košiciach Maroš Merjavý. Mal vypovedať k projektu domu poslanca Lászlóa Nagya, súdu však odovzdal aj svoje nahrávky zo stretnutí s obžalovanými. Rozsiahle zvukové záznamy, ktoré vyhotovoval bez vedomia polície a, ako povedal, len pre svoju pamäť, vznikli v rokoch 2002 a 2003. Majú podporiť jeho tvrdenia pred súdom. Merjavý tvrdí, že nahrávky obsahujú poradu, na ktorej sa hovorilo o tom, „kam a koľko peňazí išlo z prostriedkov firmy KAME“ či debatu s pracovníčkou Štátneho fondu rozvoja bývania, kde ona popisuje schvaľovanie financovania výstavby bytov. Má usvedčovať aj obžalovaných z toho, že vedeli o úplatkoch. Merjavý všetky nahrávky odovzdal polícii ešte v prípravnom konaní.

Merjavý na pojednávaní v konfrontácii s Nagyom spomenul projekt jeho rodinného domu, ktorý mala jeho firma upraviť. Nagy to pri konfrontácii odmietol a Merjavý v utorok povedal, že to vnímal ako „cenovku navyše“. Obžalovaný Viktor K. označil jeho výpoveď za nepravdivú. Merjavý bol v tejto kauze, ale v inom konaní, odsúdený na šesť rokov za podvod a v minulosti označil Nagya za prijímateľa úplatku.

Bývalého viceprimátora Eugena Č. odsúdil 19. januára 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku za podvod na šesťročný trest odňatia slobody. Spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. poslal rovnako na šesť rokov za mreže. Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí 19. novembra 2009 v rámci odvolacieho konania rozsudok zrušil.

Eugen Č. údajne na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára spoločnosti KAME Maroša Merjavého úplatok 597.491 eur. Firma KAME sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti KAME Merjavému dotácie v celkovej výške 6.008.099 eur. Podmienkou však bola desaťpercentná provízia. Viktor K. vo svojej záverečnej reči tvrdil, že 18 miliónov korún mu mal korunný svedok Merjavý dať na základe zmluvného záväzku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM