Michal Lendel Rôzne

Policajné čistenie Košíc od nepojazdných vrakov: Z parkovísk odstránili 800 áut!

Košice podobne ako ostané mesta majú problémy s parkovaním, navyše niektoré miesta na státie zaberajú nepojazdné vraky. Na boj s nimi sa dalo mesto prostredníctvom mestskej polície. Pozrite sa na jej výsledky...

Ilustračný obrázok k článku Policajné čistenie Košíc od nepojazdných vrakov: Z parkovísk odstránili 800 áut!
Zdroj: Dnes24.sk

Koncom roka 2011 začala Mestská polícia čistiť Košice od starých áut. Ako pre Košice 24 povedal starší referent Mestská polícia Košice Róbert Juhászi, z parkovacích plôch bolo za toto obdobie odstránených celkovo 819 takýchto vozidiel. V posledných dvoch rokoch je však badať pokles výskytu vrakov na našich parkoviskách, keď v roku 2013 bolo evidovaných a odstránených menej starých vozidiel ako v roku 2012.

Zatiaľ bolo zašrotovaných 22 áut

Z celkového počtu nepojazdných áut bolo 782 odstránených samotnými vlastníkmi. „42 vozidiel bolo premiestnených MsP na určené parkovisko, z čoho 22 áut už bolo odovzdaných autorizovanému spracovateľovi starých vozidiel na ďalšie spracovanie a 6 vozidiel si prevzali ich majitelia späť,“ uviedol Juhászi. Ostatné vozidlá čakajú na rozhodnutie okresného úradu, potom majú byť zošrotované.

MsP získava informácie o majiteľoch odstavených áut prostredníctvom Policajného zboru SR. Potom nasleduje upozornenie držiteľa takéhoto vozidla s tým, aby auto odstránil sám. Zároveň strážcovia poriadku oznamujú okresnému úradu, že držiteľ auta ho nepodrobil pravidelnej technickej a emisnej kontrole. V prípade, že majiteľ na výzvy MsP nereaguje, vozidlo je mužmi zákona odstránené.

„Nakoľko je však potrebné dodržiavať zákonné lehoty ustanovené v zákone o odpadoch, proces je trocha zdĺhavejší, čo si však nie všetci obyvatelia uvedomujú a preto si myslia, že zo strany mesta, resp. MsP Košice sa nevyvíja dostatočná aktivita pri odstraňovaní starých vozidiel,“ doplnil starší referent.

Aké sú pokuty?

Takéto auto môže vyjsť jeho majiteľa dosť draho, keďže náklady s odstránením starého vozidla znáša v zmysle zákona o odpadoch on. Okresný úrad môže uložiť majiteľovi, ktorá nepodrobí vozidlo pravidelnej emisnej a technickej prehliadke pokutu 166 eur za každý úkon, takže spolu je to 332 eur.

Obyvatelia mesta môžu taktiež pomôcť a oznámiť staré vozidlo na číslo mestskej polície 159, alebo priamo na stanicu MsP. Oznam možno poslať elektronicky na adresu msp.msp@kosice.sk alebo klasickou poštou na adresu stanice MsP, kde sa vrak nachádza.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM