Michal Lendel Správy

Policajti opäť v akcii: Vieme, kde presne si na vás v Košiciach posvietia!

Policajti železničnej a dopravnej polície budú počas utorka v Košiciach dohliadať na vybraných železničných priecestiach na dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a plynulosti železničnej i cestnej dopravy. Kde môžete mužov zákona stretnúť?

Ilustračný obrázok k článku Policajti opäť v akcii: Vieme, kde presne si na vás v Košiciach posvietia!
Zdroj: TASR

V Košickom kraji za 11 mesiacov tohto roka polícia eviduje na železničných priecestiach 21 dopravných nehôd, pri ktorých bola 1 osoba usmrtená a 6 ľahko zranených osôb. Alkohol bol zistený v 8 prípadoch. Na železničných priecestiach v obci bolo 6 dopravných nehôd a mimo obce 15 dopravných nehôd.

Opatrenie železníc

Cieľom polície je znižovanie nehodovosti a úmrtnosti nielen na cestách, ale i miestach, kde hrozí vznik nehôd. Znižovanie dopravných nehôd a ich následkov je však záležitosťou celej spoločnosti. „Železnice Slovenskej republiky kvôli zvýšeniu bezpečnosti a zníženiu dopravnej nehodovosti na priecestiach, s cieľom v maximálnej miere obmedziť nehody so smrteľnými následkami, označili každé železničné priecestie jedinečným identifikačným číslom,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová. V prípade vzniku nehody na železničnom priecestí umožňuje toto číslo identifikáciu a ďalšie špecifikácie priecestia.

Tieto údaje sú aktualizované v databáze každého operačného strediska na krajských riaditeľstvách Policajného zboru. V prípade telefonického oznámenia o nehode na číslo 158 je na základe identifikačného čísla možné miesto nehody veľmi rýchlo určiť. V závislosti od udalosti, ktorá sa na priecestí stala, tak môžu príslušné útvary polície a záchranné zložky prijať potrebné opatrenia a čo najrýchlejšie pomôcť.

Kde čakať hliadky?

„Polícia zároveň apeluje na všetkých účastníkov, nie len motoristov, ale aj chodcov či cyklistov, aby rešpektovali výstražné svetelné a zvukové znamenia na železničných priecestiach, zvýšili pozornosť a boli opatrní pri vchádzaní a prejazde cez priecestia,“ dodala Mésarová. Pred vstupom na ne sa treba presvedčiť, či je ním bezpečné prejsť bez ohrozenia života a zdravia.

V Košiciach vás môžu muži zákona prekvapiť pri železničnom priecestí na Rampovej, Jarmočnej ulici, Pri bitúnku a Ťahanovce, v okrese Košice okolie to môžu byť železničné priecestia v obci Valaliky a Čaňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM