Zuzana Vajayová Rôzne

Polícia zvládla všetky úlohy počas konania MS v hokeji

Počas konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 v Košiciach bolo od 28. apríla, kedy bol otvárací ceremoniál, až po posledný zápas 9. mája v uliciach Košíc denne okolo 720 policajtov.

Títo vykonávali službu v štyroch bezpečnostných zónach na území mesta.

„Organizácia, riadenie a kontrola výkonu služby počas celých majstrovstiev bola zabezpečovaná podľa vopred spracovaného plánu bezpečnostných opatrení. Dennú koordináciu všetkých činností a sústreďovanie získaných poznatkov a informácií v rámci Krajského riaditeľstva (KR)Policajného zboru (PZ) v Košiciach zabezpečoval riadiaci štáb a osobitne boli plnené úlohy koordinácie súčinnosti a spolupráce zúčastnených zložiek priamo v Steel Aréne,“ informovala TASR hovorkyňa KR PZ v Košiciach Jana Demjanovičová.

Dodala, že vzhľadom k tomu, že vlastné sily a prostriedky KR PZ na zabezpečenie tak rozsiahlych a rozmanitých bezpečnostných opatrení nepostačovali, potrebné sily a prostriedky boli doplnené zo stavov iných krajských riaditeľstiev v Prešove, Žiline, Banskej Bystrici, Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach a Strednej odbornej školy PZ v Košiciach. Základ tvorili policajti služby poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ale na plnení úloh sa podieľali aj špecializované služby a útvary PZ a to predovšetkým pyrotechnici Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ Košice, Útvar osobitného určenia, Úrad na ochranu ústavných činiteľov, Odbor kynológie a hipológie prezídia PZ a Letecký útvar Ministerstva vnútra.

„Denne boli vykonávané dôsledné pyrotechnické prehliadky, merania koncentrácii chemických a biologických látok v prostredí arény. Taktiež bol denne vykonávaný letecký monitoring koncentrácie ľudí a motorových vozidiel v meste Košice, osobitne v okolí Steel Arény a v jednotlivých Fan-zónach,“ dodala Demjanovičová.

V priebehu MS v hokeji zistili policajti dva podozrivé predmety, ktoré boli skontrolované za pomoci dostupnej techniky, pričom riziká sa nepotvrdili. V jednom prípade išlo o plastovú fľašu s náplňou horľaviny, v druhom o nedbalo zanechanú batožinu pred šatňou hokejistov USA, pričom po preverení batožiny a okolností sa zistilo, že ide o batožinu jedného z členov výpravy USA. Taktiež hrozba takzvaného Hladového pochodu, ktorý sa mal uskutočniť z mestskej časti Luník IX k Steel Aréne sa ukázala ako nereálna, pretože samotný pochod sa z dôvodu nezáujmu občanov neuskutočnil.

„Na základe vykonaných analýz bolo zistené, že za toto obdobie bolo prijatých 227 trestných oznámení, pričom za rovnaké obdobie minulého roku bolo prijatých celkom 262 trestných oznámení, čo predstavuje pokles o 35 trestných vecí,“ doplnila hovorkyňa.

Policajti zaznamenali dva prípady krádeží, kde poškodenými boli cudzinci zo Švajčiarska a Kanady a odhalili jeden prípad krádeže notebooku, ktorej sa dopustil štátny občan Francúzska. Zaznamenaných bolo 171 priestupkov, z toho v jednotlivých zónach to bolo 128 priestupkov. Išlo najmä o stratu dokladov.

„Vykonávaním opatrení podľa stanoveného plánu bola zabezpečená pozitívna dopravno-bezpečnostná situácia a neboli zaznamenané žiadne kolízne situácie v hlavných strategických dopravných uzloch mesta či v okolí konania podujatia, dopravná priepustnosť bola dostatočná. Zvýšenú hustotu a intenzitu cestnej premávky regulovali a riadili dopravní policajti, pričom sa situáciu snažili upraviť v čo najkratšom možnom čase a s čo najmenším negatívnym dopadom na celkovú cestnú premávku v meste Košice,“ spresnila Demjanovičová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM