ELA Samospráva

Ponoria sa Košice do TMY a vypne sa verejné osvetlenie? Mesto reaguje na ŠETRENIE energií

Viaceré samosprávy pristupujú k šetreniu na energiách nepopulárnymi krokmi, a to vypínaním verejného osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku Ponoria sa Košice do TMY a vypne sa verejné osvetlenie? Mesto reaguje na ŠETRENIE energií
Zdroj: TASR/AP

Obce a mestá už i bez súčasných cien energií mali neraz hlboko do vrecka. Blíži sa zima a mnohé už vedia, že ich kasa bude deravá ešte viac.

Zníženie spotreby energií riešila aj vláda. Opatrenia s rýchlymi výsledkami, ktoré umožnia významné úspory v dohľadnom čase i dlhodobé úspory, sú obsahom záväzného materiálu pre orgány verejnej správy, ako ušetriť.

Sú medzi nimi napríklad zníženie teploty vykurovania, inštalácia LED osvetlenia, ale i nariadená práca z domu. Dokument z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR schválila v stredu vláda.

Prešov priškrtilo

Ako to bude v mestách na východe? Metropola Šariša, mesto Prešov, sa v súvislosti s energetickou krízou snaží znižovať spotrebu elektrickej energie a zavádza rôzne opatrenia.

Napríklad verejné osvetlenie je v súčasnosti regulované na minimum, čo podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka znamená, že už teraz je nastavený maximálny šetriaci režim.

Výška priemerných mesačných výdavkov na elektrickú energiu v roku 2021 bola podľa jeho slov takmer 145-tisíc eur. Do tejto čiastky sú zarátané všetky budovy mestského úradu, budovy zariadení pre seniorov a budovy základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

„Očakávaná výška priemerných mesačných výdavkov na elektrickú energiu v roku 2022 predstavuje 243 205,15 eura,“ uviedol pre TASR hovorca mesta.

A čo Košice?

Mesto Košice nepovažuje vypínanie verejného osvetlenia za optimálne opatrenie v rámci riešenia energetickej krízy. Ako pre TASR uviedlo, takéto šetrenie financií by sa mohlo negatívne odraziť na znížení bezpečnosti obyvateľov.

Mesto tvrdí, že už predtým prijalo úsporné opatrenia na zmiernenie dosahov nárastu cien energií. Ide napríklad o „prísne stráženie výdavkov na energie“ vo všetkých jeho budovách a objektoch, pričom spotrebu kontrolujú na mesačnej báze.

„V súčasnosti ako člen Únie miest Slovenska (ÚMS) z dôvodov viacerých nepredvídaných výdavkov negatívne vplývajúcich na náš rozpočet rokujeme s vládou o návrhu kompenzácií pre samosprávy,“ potvrdil magistrát.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM