Alexandra Kolínská Správy

Poslanci kraja schválili úver 5 milónov eur: Opozícia kritizuje spôsob výberu dodávateľa

V Krajskom parlamente bolo dnes rušno. Poslanci síce odklepli 5 miliónový úver, opozícia sa ale do nich pustila s viacerými argumentami. Peniaze majú slúžiť na zvýšenie energetickej efektívnosti vybraných budov kraja. Opozícii chýba napríklad aj energetický audit.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci kraja schválili úver 5 milónov eur: Opozícia kritizuje spôsob výberu dodávateľa
Zdroj: TASR

Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) na dnešnom rokovaní schválili prijatie úveru od Slovenskej sporiteľne, a. s., z úverovej linky MunSEFF (úverová linka Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorá prostredníctvom miestnej komerčnej banky poskytne finančné prostriedky na projekty energetickej efektívnosti v municipálnom sektore), a to vo výške maximálne 5 miliónov eur so splatnosťou 10 rokov od nadobudnutia účinnosti zmluvnej dokumentácie.

Ako informoval predseda KSK Zdenko Trebuľa, úver sa použije na úhradu nákladov súvisiacich so zvýšením energetickej efektívnosti vybraných zariadení sociálnej starostlivosti a budov bývalých polikliník vo vlastníctve KSK.

Ako spresnil, 3,6 milióna eur je určených na zvýšenie energetickej efektívnosti v deviatich zariadeniach sociálnych služieb v kraji a 1,4 milióna eur na zvýšenie energetickej efektívnosti dvoch košických polikliník.

Podľa riaditeľa Úradu KSK Ondreja Bernáta sa rekonštrukcie zariadení týkajú najmä výmeny okien a zníženia tepelných únikov. Niektorí opoziční poslanci kritizovali spôsob výberu dodávateľa a tiež to, že podľa nich absentuje energetický audit vybraných budov. Chýba im tiež zverejnenie zmeny výšky nájmov, najmä v budovách polikliník, po realizácii investície.

Milan Štefanko zo Slovenskej sporiteľne uviedol, že KSK má pri čerpaní úveru možnosť získať 15% nenávratný grant. Upozornil, že doteraz sa už zrealizovalo 60 projektov a všetky samosprávy sa k projektu radi vracali. „Ak Košický kraj nevyužije túto možnosť, nie je problém poskytnúť finančné zdroje iným samosprávam,“ doplnil Štefanko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM