Zuzana Vajayová Rôzne

Poslanci MZ neschválili investície pre Luník IX

Poslanci košického mestského zastupiteľstva (MZ) po búrlivej diskusii neschválili na dnešnom mimoriadnom rokovaní projekt opätovného pripojenia bytových domov na sídlisku Luník IX k odberu elektrickej energie, tepla a opravy havarijných stavov bytov.

Bytový podnik mesta Košice (BPMK) navrhol riešiť vzniknutú situáciu investíciami v celkovom objeme 2,05 milióna eur.

Investičné zámery na Luníku IX mali byť rozložené na obdobie rokov 2011 až 2014 a mali by byť realizované v troch etapách.

„Prvá etapa vyrieši pripojenie štyroch bytových domov na Krčméryho ulici k elektrickému prúdu. V priebehu prvého polroka 2011 totiž Východoslovenská distribučná a.s. odpojila väčšinu bytových domov kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu,“ uviedol v odôvodnení návrhu na MZ riaditeľ BPMK Viktor Lehotzký. Realizáciu tejto etapy poslanci schválili. Celkový rozpočet tu predstavuje 141.805 eur.

Lehotzký ďalej dodal, že v budúcom roku plánuje BPMK v rámci druhej etapy riešiť bytový dom na ulici Podjavorinskej a pripojiť ho na rozvody TEHO, s.r.o.

„Tretia etapa počíta s obnovou bytových jednotiek na ulici Podjavorinskej, rekonštrukcie jestvujúcich vnútorných rozvodov elektriny, zdravotechniky, výmeny zariaďovacích predmetov, výmeny podláh, výmeny zárubní, nových náterov stien a stropov, výmeny rozvodov studenej a teplej vody, stúpačiek, zriadenie kotolne ústredného kúrenia na plyn, výmeny pôvodných zdvojených okien za plastové s izolačným dvojsklom, výmeny parapetov, vchodových dverí, výmeny vstupných zábradlí, kompletné zateplenie fasády a opravy odkvapového chodníka,“ dodal Lehotzký. Pripomenul, že v rámci stavby je naplánovaná nadstavba jedného podlažia so sedlovou strechou nad každým bytovým domom, v rámci ktorej malo byť vybudovaných dvanásť nových bytových jednotiek. Druhá a tretia etapa investícií na Luník IX schválená nebola.

Neschválenie dvoch etáp nekomplikuje BPMK situáciu. „Každá etapa bola plánovaná samostatne. Pravdou však je, že najmä druhá etapa mohla zabezpečiť plnohodnotné bývanie pre platičov. Takto ostanú bez pripojenia elektrickej emergie,“ komentoval rozhodnutie MZ Lehotzký.

Nezávislý poslanec Alfonz Halenár nesúhlasil s navrhovaným riešením, pretože mu chýba stanovisko samosprávy sídliska Luník IX a ich návrh riešenia. „Možno by sa tam mali postaviť štandardné bytové jednotky, ktoré by boli pridelené tým, ktorí sú schopní a ochotní platiť,“ dodal s tým, že mesto by malo peniaze dať inam. „Treba im povedať, že prispeli k stavu, ktorý tam je a oni by mali povedať, ako chcú situáciu riešiť,“ prízvukoval Halenár. Podľa poslanca Mareka Vargovčáka (SDKÚ-DS), na Luníku IX neexistuje dobré riešenie. „Sú len zlé a horšie, predložený návrh rieši aspoň niečo,“ prehlásil Vargovčák.

Nezávislá poslankyňa Ľubica Blaškovičová prehlásila, že 95 percent poslancov neverí tomu, že navrhované riešenie bude prínosom pre obyvateľov sídliska. „Neveríme, napriek tomu hlasujeme za, aj keď obyvatelia Luníka si naše rozhodnutie nebudú vážiť,“ povedala. Anna Jenčová (SMER-SD) doplnila, že zahlasovať za projekt znamená míňanie spoločných peňazí, hlasovanie proti znamená, že sa poslanci prejavia ako bezcitní. Nezávislá poslankyňa Patrícia Čekanová jej oponovala tým, že poslanci MZ participujú na diskriminácii nerómskych detí a občanov. „Kedy sa nájdu dotácie aj pre ne?“ argumentovala.

Mária Gamcová (nezávislá) vyhlásila, že predložený návrh je citovým vydieraním poslancov. „Občania sídliska musia pochopiť, že nemôžu donekonečna dostávať všetko zadarmo. Nie som si istá, či dokážeme zabezpečiť to, aby tam dlhy nenarastali,“ povedala Gamcová.

Primátor Košíc Richard Raši pripomenul, že navrhované riešenie umožní presne skontrolovať, ktorý konkrétny byt za energie platí a ktorý nie. „Nejaké riešenie musíme prijať, aj keď má aj svoje mínusy,“ vyhlásil Raši.

Predložený návrh BPMK počítal s lepšou platobnou disciplínou obyvateľov sídliska tak, aby sa aspoň časť nákladov vrátila mestu. Pritom celková suma pohľadávok na Luníku IX predstavuje sumu 6,32 milióna eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM