Eva Mikulová Správy Samospráva

Poslanci si podali primátora za reprofond, čo všetko si dal zaplatiť?

V správe kontrolóra mesta sa uvádza, že reprofond nebol čerpaný v súlade s prijatou smernicou mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci si podali primátora za reprofond, čo všetko si dal zaplatiť?
8
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Správa hlavného kontrolóra mesta Pavla Galla ohľadom čerpania reprofondu vyvolala medzi poslancami mestského zastupiteľstva búrlivú diskusiu.

Oriešky, žuvačky, drahý alkohol, neskoré večere, kytice ale i treska a rožky. To všetko si dalo vedenie mesta zaúčtovať v rámci reprezentačného fondu. I o tom sa rokovalo na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve v štvrtok 30. júla.

Výzva na odstúpenie aj ospravedlnenie

Na zvláštne čerpanie reprofondu ako prvý poukázal poslanec Michal Djordjevič, ktorý pred časom požiadal magistrát o sprístupnenie informácií. Ako nám povedal, dostal sa približne k 80 percentám bločkov a bol šokovaný čo všetko obsahovali. „Bolo tam pivo, tvrdý alkohol, pracovné obedy končiace po 23 hodine.“

Poslanci sa zaoberali správou kontrolóra, v ktorej sa uvádza, že niektoré zaúčtované položky neboli v súlade so smernicou prijatou ešte v roku 2017.

Primátor a vedenie mesta malo k dispozíci reprofond na rok 2019 vo výške 70 tisíc eur a celý ho prečerpali. Na tento rok je o 10 tisíc eur nižší (60 tisíc).

Na bločkoch sa objavili i také položky ako hygienické vreckovky, oriešky, tri perá za 178 eur, rôzne nápoje, kytice…„Je to jasné porušenie smernice a prežieranie reprofondu. Primátor aj jeho námestníci by mali odstúpiť,“ vyjadril sa starosta MČ Pereš a mestský poslanec Jozef Karabin.

Poslanec Ján Jakubov poukázal na to, že: „Všetkých 7 krajských miest na Slovensku nevyčerpalo spolu toľko z reprofondu, ako mesto Košice.“

Primátor Jaroslav Polaček zdôvodnil túto vysokú sumu tým, že v roku 2019 boli Košice mestom dobrovoľníctva a konali sa tu i majstrovstvá sveta v hokeji. Zároveň sa ospravedlnil: "V dobrej viere sme konali a neuvedomili sme si to. Je tu kopec výdavkov, ktoré nie sú evidované a idú z môjho vrecka. Zle som vyhodnotil niektoré situácie a tak vznikol problém. Vypracovali sme smernicu, ktorá je účinná od 27. júla 2020“.

Poslanci správu kontrolóra vzali na vedomie a poverili ho ďalšou kontrolov výdavkov mesta počas pandémie novým koronavírusom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM