Kultúra

Posledná premiéra sezóny: Voľnomyšlienkar vás zabaví relativitou morálky vo vtipných dialógoch

Už v piatok príde na Malú scénu Štátneho divadla Košice v poslednej premiére sezóny Voľnomyšlienkar, komédia jedného z najhranejších dramatikov súčasnosti Erica – Emmanuela Schmitta. V réžii Michala Spišáka sa v hlavnej postave osvieteneckého filozofa Denisa Diderota predstaví Stanislav Pitoňák.

Ilustračný obrázok k článku Posledná premiéra sezóny: Voľnomyšlienkar vás zabaví relativitou morálky vo vtipných dialógoch
Zdroj: TASR

Schmittov napísaný text sa točí okolo hľadania definície morálky pre veľkú Encyklopédiu. „Mám pocit, že počas storočí sa to nemení. Máme to len historicky krajšie nakreslené. Lebo vždy sa rieši to isté, kariéra, ako k tomu príde, či má, alebo nemá niekto nejaké zábrany. Väčšinou ten, čo má nejaké zábrany alebo má v sebe nejaké morálne posolstvo, na to doplatí. Veľakrát sa to v histórii potvrdilo,“ hovorí o morálke Pitoňák.

Byť morálny znamená hľadať šťastie

Podľa neho Schmittov text svojím spôsobom o morálke ani veľmi nie je. „Alebo naopak veľmi je. On to tam veľmi pekne hovorí: Byť morálny znamená hľadať šťastie. A svojím spôsobom vykľučkovať z problémov alebo situácií tak, aby bolo človeku dobre a čo najľahšie,“ dodal herec. Hoci je inscenácia kostýmovo aj výtvarne zasadená do historického prostredia, podľa Pitoňáka je aktuálna aj dnes. „Všetko, o čom sa tam hovorí, sa pokojne dá aplikovať aj na súčasnosť. Aj Diderot rieši základné veci – neveru, morálku v práci, morálku okolo seba,“ myslí si Pitoňák.

Diderotove milostné túžby, ktoré lavírujú medzi zvodnou maliarkou, žiarlivou manželkou a mladým pokušením v podobe priateľky jeho dcéry, sa dostávajú do konfliktu – časového aj ideového – s písaním state o morálke, ktorou chce celému svetu i sebe samému dokázať, že je schopný filozofovať o čomkoľvek.

Relativita morálky vo vtipných dialógoch

„A okrem toho ešte musí otcovsky výchovne pôsobiť na dcéru Angeliku, ktorá je sama zamilovaná do omnoho staršieho muža, s čím Diderot, samozrejme, kardinálne nesúhlasí. Schmitt vo svojej hre ukazuje, že na svete snáď nie je nič relatívnejšie ako morálka a jeho vtipné dialógy sú pohladením pre divákovu inteligenciu a citlivosť,“ povedal dramaturg Martin Gazdík.

Okrem Pitoňáka a Kecerovej sa v inscenácii, pre ktorú scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová, predstavia aj Lívia Dujavová v postave Diderotovej dcéry, Adriana Ballová si zahrá Diderotovu manželku, Katarínu Horňákovú uvidia diváci v postave priateľky Diderotovej dcéry, ktorá vo filozofovi vyvoláva túžby, a Juraj Zetyák sa predstaví v postave Diderotovho tajomníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM