Zuzana Vajayová Kultúra

Poslednou akciou Českého centra je výstava fotografií Prvá republika

Vernisáž výstavy fotografií Prvá republika je poslednou akciou Českého centra v Košiciach.

„Autor fotografií Angelo Purgert predstavuje na vernisáži svoje diela, ktoré sú inšpirované práve týmto obdobím. Výstava je predajná a časť finančného výťažku z predaja fotografií bude určená na pomoc dlhodobo nemocným deťom z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach,“ uviedla Petra Jungmanová z Českého centra.

Na výstave je možné okrem fotografií vidieť tiež módne katalógy z 20. a 30. rokov minulého storočia alebo aj platidlá prvej Československej republiky.

„Prvá republika bola obdobím elegancie, slušnosti, romantiky a gavalierov. Práve týmto obdobím sa nechal inšpirovať fotograf Angelo Purgert, ktorý na svojich fotografiách originálnym spôsobom snúbil štýl prvej republiky s ľahkým nádychom dnešnej doby,“ dodala Jungmanová. Spresnila, že projekt tejto charitatívnej výstavy fotografií vznikal na významných prvorepublikových miestach v Prahe, ako je Obecní dům, Hotely Ambassador, Imperial a Paríž, kaviarne Slavia, Louvre, Imperial a Adria či cukráreň Myšák a Národné technické múzeum alebo uličky starej Prahy a parky.

Vernisáž sa uskutočnila dnes a výstava potrvá do 27. februára.

O zrušení Českého centra v Košiciach rozhodlo ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a 28. február bude posledným dňom existencie tejto inštitúcie. „Ide o nekompetentné ekonomické rozhodnutie, pretože náklady spojené s prevádzkou Českého centra v Košiciach boli minimálne. Škody, ktoré toto rozhodnutie so sebou prinesie, sú však omnoho väčšie,“ uviedla predsedníčka Českého spolku v Košiciach Gabriela Takácsová, ktorá sa tiež obáva o zmenšenie ponuky kvalitnej českej kultúry a o strácanie jazykovej blízkosti najmä u mladej generácie.

České centrum v Košiciach vzniklo v roku 2005 po tom, čo tu bol zrušený Generálny konzulát ČR. Podľa dostupných údajov žije v Košiciach asi 6500 občanov českej národnosti a na východnom Slovensku ich je asi 12.000.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM