Marcel Mojžiš Kultúra

Pôsobivá výstava v Kunsthalle: Pozrite si výnimočné stavby objektívom renomovaného fotografa

Výstava fotografií Bruna Klomfara, ktorá bude prezentovaná v Európskom hlavnom meste kultúry, košickej Kunsthalle/Hale predstaví dolnorakúske kultúrne stavby - koncertné siene, múzeá, výstavné haly, ale aj umelecké priestory. Táto výstava renomovaného fotografa začala dnes a potrvá celý mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Pôsobivá výstava v Kunsthalle: Pozrite si výnimočné stavby objektívom renomovaného fotografa
Zdroj: TASR

Vyše 60 kultúrnych stavieb

Renomovaný rakúsky fotograf architektúry Bruno Klomfar sa počas jedného roka venoval fotografovaniu viac ako šesťdesiatich kultúrnych stavieb, ktoré vznikli za posledné dve desaťročia v Dolnom Rakúsku. Jeho zámerom bolo predovšetkým zachytiť funkčnosť a každodenné mnohostranné využívanie vybraných objektov a zároveň ukázať, že stavby nie sú iba prázdnymi estetickými schránkami, ale výnimočnými objektmi, ktoré silne pôsobia na svojich užívateľov.

Fotografie Bruna Klomfara sa vyznačujú pôsobivou estetikou. Nájdeme v nich expresívnu svetelnú atmosféru, aj abstraktné priestorové štruktúry. Podčiarkujú špecifické miestne danosti, ale obstoja aj v nadregionálnom porovnaní. Expozícia nechce len sprostredkovávať vizuálnu krásu architektonickej fotografie, ale tiež reprezentovať túto najväčšiu rakúsku spolkovú krajinu v celej rozmanitosti jej kultúrnej ponuky.

Dolné Rakúsko

Výstava predstaví Dolné Rakúsko ako kultúrne rôznorodý región a sprostredkuje obraz tejto spolkovej krajiny, ktorý výrazne ovplyvnili kultúrne stavby. Prehliadka je dôkazom toho, že pri budovaní kultúrnej infraštruktúry zohrávala architektúra vždy rozhodujúcu úlohu. Návštevníci sa dozvedia, aké požiadavky musia kultúrne stavby spĺňať a aké sú možnosti revitalizácie nevyužívaných bu­dov.

Košická Hala umenia je príkladom premeny nevyužívaného stavebného objektu na kultúrny priestor. Obraz krajiny formovali jednak úplne nové budovy, ale aj historické stavby s prvkami súčasnej architektúry. Architekti vytvorili priestory pre tvorbu a prezentáciu rôznych druhov umenia. Základom tohto vývoja je premyslená politika, v ktorej architektúra a kultúra zohrávajú dôležitú úlohu pri budovaní regionu a tzv. kultúrneho turizmu.

Architektúra vytvára priestor pre umenie

Prezentácia dokazuje, že architektúra vytvára priestor pre umenie a sama je umením. Potvrdzuje vzťah medzi architektúrou a umením, urbanizmom, kultúrou a prostredím. Silným impulzom kultúrneho rozvoja bolo vyhlásenie Sankt Pöltenu za krajinské hlavné mesto. V roku 1997 sa dolnorakúsky krajinský snem a celá administratíva presťahovali z Viedne do novovybudovanej vládnej štvrte. Odvtedy sa začala celoplošne intenzívne budovať kultúrna infraštruktúra.

Moderné Auditorium vyrástlo medzi domami v Grafeneggu, Mobilná tribúna v centre Haagu, Kino v Kremse je vedľa vysokého komína. V tomto meste je aj Kunsthalle, Múzeum karikatúry, Kultúrne centrum v chrámovom priestore a iné pozoruhodné domy kultúry. Prestavbou historického objektu vzniklo v Altenburgu Kláštorné múzeum. Ďalšie kultúrne stavby pribudli v mestách Kunst, Laxenburg, Mistelbach, Horn, Sommerein a iných. Niektoré aj pri jazerách či lesoch alebo na voľných poliach.

Aktuálne informácie o prebiehajúcich a pripravovaných výstavách a podujatiach v Kunsthalle / Hale umenia Košice nájdete na webovej stránke http://www.huk.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM