Aktualizované Veronika Hunyadiová Správy

Povodne dorazili na VÝCHOD! Cesty a obce v okolí Košíc zaplavila voda, FOTO

Výdatný dážď narobil problémy najmä v okrese Košice-okolie.

Ilustračný obrázok k článku Povodne dorazili na VÝCHOD! Cesty a obce v okolí Košíc zaplavila voda, FOTO
14
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Po výdatných nočných dažďoch sa v utorok (18. 5.) niekoľko obcí v okolí Košíc ocitlo pod vodou. Najhoršia situácia bola v obciach Nižná Hutka, Malá Ida a Družstevná pri Hornáde, kde voda zaplavila ulice a záhrady rodinných domov.

Pre TASR to za Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach uviedla Jana Matis Libová. Ako spresnila, nápomocní sú aj dobrovoľní hasiči z Budimíra, Ploského a Rákoša. „V súvislosti s počasím máme zatiaľ šesť výjazdov do obcí, kde sa vylieva voda do ulíc. Ďalšie tri súvisia so spadnutými stromami a nahnutým telekomunikačným stĺpom. Hasičov máme momentálne už len v Nižnej Hutke a v Malej Ide ostalo čerpadlo na prečerpávanie vody,“ dodala Matis Libová.

Pod vodou sa v utorok ocitlo aj viacero ciest. Vybrežený vodný tok zaplavil cestu medzi Olšovanmi a Ďurkovom a museli ju uzavrieť. Voda robí problémy aj na ceste medzi Sadmi nad Torysou a Košicami či medzi Vajkovcami a Rozhanovcami.

Platia výstrahy

Ako uvádza portál imeteo.sk, situácia na riekach v Košickom kraji začína byť kritická. Toky riek Olšava a Roňava dosiahli tretí stupeň povodňovej aktivity a naďalej stúpajú. Problémy hlásia aj z obcí v trebišovskom okrese.

Pre rieku Hornád v okrese Košice-okolie vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Výstraha má platiť minimálne do 14.00 hod.

„Vzhľadom na spadnuté zrážky, pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity, upozorňujú meteorológovia.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z Družstevnej pri Hornáde.

Správy zo Slovenska

Povodne v Košiciach a okolitých obciach
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM